U registru zaposlenih i nacionalnost

Bez autora
Aug 04 2015

Novim Zakonom o registru zaposlenih u javnom sektoru predviđeno je da zaposleni, među ostalim podacima, treba da navedu i svoju nacionalnost.Dok u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave objašnjavaju da će se podaci o nacionalnosti prikupljati na dobrovoljnoj bazi, poverenik za zaštitu podataka o ličnosti smatra da se njom krše i ustav i pojedini zakoni. Među zaposlenima u javnom sektoru preovlađuje mišljenje da podaci o nacionalnosti ne moraju da se nađu u Registru zaposlenih.

U registru zaposlenih i nacionalnostNovim Zakonom o registru zaposlenih u javnom sektoru predviđeno je da zaposleni, među ostalim podacima, treba da navedu i svoju nacionalnost.

Dok u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave objašnjavaju da će se podaci o nacionalnosti prikupljati na dobrovoljnoj bazi, poverenik za zaštitu podataka o ličnosti smatra da se njom krše i ustav i pojedini zakoni.

Među zaposlenima u javnom sektoru preovlađuje mišljenje da podaci o nacionalnosti ne moraju da se nađu u Registru zaposlenih.

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić smatra da je ideja o registru zaposlenih u javnom sektoru dobra, jer se trenutno ne zna koliko ljudi zarade prima iz budžeta. Ipak, odredbu o unošenju nacionalnosti vidi kao protivustavnu i protivzakonitu.

“To ne može biti obaveza. Naš ustav je u tom pogledu potpuno jasan, niko nije dužan da se izjašnjava o svojoj nacionalnoj pripadnosti, niti ga bilo ko može na to prisiliti. Jasan je i zakon o zaštiti podataka o ličnosti. Dakle, ne može se ni zakonom stvoriti ta obaveza. To je obaveza koja zavisi od ličnog pristanka. Ti podaci mogu u Registar, ali samo na fakultativnoj osnovi, onda kad i ako neko želi da ih da”, ističe Šabić.

Državni sekretar u ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak objašnjava da je zakonom predviđeno upravo dobrovoljno izjašnjavanje, u skladu sa Ustavom i zakonima.

“U pitanju je dobrovoljno izjašnjavanje. Ovi podaci će se unositi u registar zaposlenih uz pismenu saglasnost zaposlenog, a objektivne činjenice vezano za njihovo obrazovanje tj. jezik na kome su stekli osnovno i srednje obrazovanje će ukoliko je moguće utvrditi iz personalnog dosijea, biti upisane u izmenjeni registar zaposlenih”, kaže Bošnjak.

Naglašava da su inicijativu za unošenje podataka o nacionalnosti pokrenuli predstavnici manjina, kako bi u procesu racionalizacije bili zaštićeni. Namera MInistarstva je da uspostavi veliki registar u kome bi precizno navedeni svi podaci bitni za obavljanje određenog posla i njegove izvršioce, što će voditi i boljem upravljanju kadrovima.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik