Nelegalni beogradski hosteli - noćna mora stanara

Bez autora
Aug 04 2015

Procena je da u Beogradu postoji skoro 200 nelegalnih hostela, što za stanare zgrada u kojima se oni nalaze predstavlja pravu noćnu moru. Beograd je u prvih šest meseci ove godine posetilo više od 300 hiljada turista, a veliki deo njih je odsedao u hostelima. Turisti u Beogradu prosečno borave tri do četiri dana i tokom celog boravka potroše nekoliko stotina evra. Radi uštede, jedan deo njih spava u hostelima, kojih sada u Beogradu ima više od 150. Građani sa kojima smo razgovarali kažu da je najveći problem sa hostelima to što u svojim zgradama gube privatnost zivljenja. Korišćenje zajedničke vode, vodomer, gde mi svi isto plaćamo, a to nije regulisano, jer veliki deo zgrada nema svoj poseban vodomer. Pa onda korišćenje zajedničke struje recimo u tim zajedničkim prostorijama. Prosto mora da postoji neki zakon o načinu života i načinu zivljenja, navodi Nada Moskovljević.

Nelegalni beogradski hosteli - noćna mora stanaraProcena je da u Beogradu postoji skoro 200 nelegalnih hostela, što za stanare zgrada u kojima se oni nalaze predstavlja pravu noćnu moru.

Beograd je u prvih šest meseci ove godine posetilo više od 300 hiljada turista, a veliki deo njih je odsedao u hostelima.

Turisti u Beogradu prosečno borave tri do četiri dana i tokom celog boravka potroše nekoliko stotina evra. Radi uštede, jedan deo njih spava u hostelima, kojih sada u Beogradu ima više od 150.

Građani sa kojima smo razgovarali kažu da je najveći problem sa hostelima to što u svojim zgradama gube privatnost zivljenja.

“Korišćenje zajedničke vode, vodomer, gde mi svi isto plaćamo, a to nije regulisano, jer veliki deo zgrada nema svoj poseban vodomer. Pa onda korišćenje zajedničke struje recimo u tim zajedničkim prostorijama. Prosto mora da postoji neki zakon o načinu života i načinu zivljenja”, navodi Nada Moskovljević.

Upravo takav zakon i stiže, najavljuje gradski menadžer Goran Vesic, posle sastanka sa predstavnicima 93 skupštine stanara koje imaju probleme sa hostelima.

Ubuduće će izmenama Zakona o turizmu biti predviđeno da svi hosteli moraju da imaju saglasnost skupštine stanara zgrade u kojoj se nalaze.

“Vi mozete da iznajmite stan, da uđete u zgradu i da tamo stavite 20 kreveta i da ne pitate nikog ništa, i da onda troši se više vode, em se pravi buka, em na kraju nemate saglasnost drugih stanara za to i naprosto to nije u redu. Mi ćemo primeniti pravila koja inače već postoje u Evropi za takve slučajeve, ništa više”, navodi Vesić.

Prema njegovim rečima, grad će dobiti nove ingerencije kada je u pitanju turistička inspekcija.

Samo od turističke takse prošle godine je ostvaren prihod od 1,6 miliona evra,a procena je da su nelegalni hosteli ostavili grad bez nekoliko stotina hiljada evra zarade.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik