Kilometar autoputa Bar–Boljare košta 20 miliona eura

Bez autora
Aug 04 2015

Za izgradnju prve dionice auto-puta Bar–Boljari poslodavac traži najviše armirača, tesara i betonjeraca, ukupno 168 osoba. U septembru i oktobru biće angažovano 354 radnika iz Crne Gore, saopšteno je iz Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG). Iz Zavoda su rekli da počinje obuka kandidata za građevinska zanimanja, ali i da će mnogi od njih koji imaju radno iskustvo u toj struci, a nemaju sertifikate, te sertifikate steći u Akademiji Azmont u Bijelom Polju i na obukama i doobukama u Kolašinu i Beranama. Gradnja auto-puta zvanično je počela 11. maja, a glavni radovi trebalo bi da počnu 1. septembra. Kapitalni infrastrukturni projekat vredan je 809,6 miliona eura, od čega je kredit Exim banke oko 687 miliona eura. Prioritetna dionica duga je 41 kilometar. Cijena je 19,7 miliona eura po kilometru i definišu je objekti na trasi. Ugovor o projektovanju i izgradnji prioritetne deonice auto-puta potpisan je sa kineskim kompanijama CRBC i China Commununications Construction Company (CCCC).

Kilometar autoputa Bar–Boljare košta 20 miliona euraDržavna statistika svakog meseca potvrđuje velike razlike u razvoju severa i juga Srbije. Najunosnije je raditi u Beogradu, i to u prigradskoj opštini Surčin.

Posle osam neuspelih prodaja javnim nadmetanjem niška Pivara je prodata neposrednom pogodbom za 130 miliona dinara bugarskom investitoru, pišu “Južne vesti”.

Za izgradnju prve dionice auto-puta Bar–Boljari poslodavac traži najviše armirača, tesara i betonjeraca, ukupno 168 osoba.
U septembru i oktobru biće angažovano 354 radnika iz Crne Gore, saopšteno je iz Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG).

Iz Zavoda su rekli da počinje obuka kandidata za građevinska zanimanja, ali i da će mnogi od njih koji imaju radno iskustvo u toj struci, a nemaju sertifikate, te sertifikate steći u Akademiji Azmont u Bijelom Polju i na obukama i doobukama u Kolašinu i Beranama.

Gradnja auto-puta zvanično je počela 11. maja, a glavni radovi trebalo bi da počnu 1. septembra. Kapitalni infrastrukturni projekat vredan je 809,6 miliona eura, od čega je kredit Exim banke oko 687 miliona eura. Prioritetna dionica duga je 41 kilometar. Cijena je 19,7 miliona eura po kilometru i definišu je objekti na trasi. Ugovor o projektovanju i izgradnji prioritetne deonice auto-puta potpisan je sa kineskim kompanijama CRBC i China Commununications Construction Company (CCCC).

Direktorka ZZZCG Vukica Jelić saopštila je da će ta institucija, uz podršku resornog ministarstva, organizovati neophodne obuke kod licenciranih izvođača obrazovanja odraslih.

“Za te namene biće potrebno, po sadašnjim procenama, oko 50.000 evra, čime će se pokriti troškovi obuke, prevoza, toplog obroka, a negde i smeštaja, jer se radi o specifičnim obukama van mesta stanovanja kandidata, kao na primer obuka za minere u Fabrici eksploziva u Beranama“, rekla je Jelićeva.

Jelićeva smatra da postoje dugoročne dobrobiti od osposobljavanja radne snage.

“Obuka nezaposlenih za konkretne poslove na auto-putu omogućiće im zaposlenje u naredne četiri godine. Znanje i iskustvo koristiće i u drugim infrastrukturnim projektima, izgradnji drugog bloka Termoelektrane, ugradnji podzemnog kabla“, poručila je Jelićeva.

Šef Kancelarije Biroa rada u Kolašinu Ranko Šćepanović kazao je da poslodavac potražuje najviše armirača, tesara i betonjeraca, ukupno 168 osoba. On je dodao da poslodavac traži i 30 minera, ali je to zanimanje deficitarno.

“U saznanju smo da se kod nas i u ostalim biroima rada moze naći određeni broj kandidata, od deset do 15, koji imaju radno iskustvo u toj delatnosti ali nemaju licencu. I za ovu obuku ima zainteresovanih“, rekao je Šćepanović.

Kompanija Čajna roud end bridž korporejšen (CRBC), izabrani izvođač radova na prioritetnoj dionici auto-puta Bar-–Boljare, dozvolio jeobuku i doobuku vozača građevinskih mašina na auto-putu, na njihovim mašinama. U Kolašinu će biti organizovana i obuka varilaca.

Iz Zavoda su saopštili da prednost u zapošljavanju Kolašinaca nije ugovorena obaveza CRBC i Crne Gore, već obećanje odnosno poklon investitora lokalnoj zajednici.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik