Cinven odustao od kupnje Telekoma Slovenije

Bez autora
Aug 04 2015

Britanski investicijski fond Cinven i službeno je odustao od kupnje Telekoma Slovenije, jedne od 15 tvrtki koje je prijašnja slovenska vlada Alenke Bratušek stavila na listu prodaje. Vijest da je Cinven u ponedjeljak u pismu Ljubljani naveo da i konačno odustaje od kupnje slovenskog nacionalnog teleoperatera u utorak je potvrdio Slovenski državni holding (SDH), koji upravlja portfeljom državne imovine i vodi privatizaciju. Iako se očekivalo da će za kupnju 75-postotnog udjela u Telekomu Slovenije biti više ponuda, neobvezujuće ponude krajem prošle godine dali su samo Deutsche Telekom i fond Cinven, a obvezujuću ponudu samo Cinven. Slovenski mediji navode da je odluci Cinvena da se i konačno povuče iz postupka preuzimanja Telekoma Slovenije kumovala nepovoljna investicijska klima u Sloveniji, politički interesi koji se protive privatizaciji, ali i novi izračuni po kojima se Cinvenu kupnja manjeg operatera ne bi isplatila jer dobit u telekomunikacijskoj industriji pada.

Cinven odustao od kupnje Telekoma SlovenijeBritanski investicijski fond Cinven i službeno je odustao od kupnje Telekoma Slovenije, jedne od 15 tvrtki koje je prijašnja slovenska vlada Alenke Bratušek stavila na listu prodaje.

Vijest da je Cinven u ponedjeljak u pismu Ljubljani naveo da i konačno odustaje od kupnje slovenskog nacionalnog teleoperatera u utorak je potvrdio Slovenski državni holding (SDH), koji upravlja portfeljom državne imovine i vodi privatizaciju.

Iako se očekivalo da će za kupnju 75-postotnog udjela u Telekomu Slovenije biti više ponuda, neobvezujuće ponude krajem prošle godine dali su samo Deutsche Telekom i fond Cinven, a obvezujuću ponudu samo Cinven.

Slovenski mediji navode da je odluci Cinvena da se i konačno povuče iz postupka preuzimanja Telekoma Slovenije kumovala nepovoljna investicijska klima u Sloveniji, politički interesi koji se protive privatizaciji, ali i novi izračuni po kojima se Cinvenu kupnja manjeg operatera ne bi isplatila jer dobit u telekomunikacijskoj industriji pada.

Slovenski mediji navode da nije jasno kako će se stvari s Telekomom Slovenije ubuduće razvijati, hoće li država i dalje nastojati da se tvrtka privatizira, kako je bivša premijerka obećala Europskoj komisiji, ili će pak nacionalni teleoperater biti prekategoriziran u tvrtku od posebnog nacionalnog interesa, kako je predlagao prijašnji ministar obrane Janko Veber.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik