Za legalizaciju divlje gradnje još dvije godine

Bez autora
Aug 05 2015

Rok za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata u RS trebalo bi da bude produžen za najmanje dvije godine. To će biti definisano izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i građenju, čija je izrada u toku i treba da bude završena do kraja godine, rekli su u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS istakavši da su pristupili izmjenama i dopunama zakona prvenstveno s ciljem njegovog usaglašavanja sa odlukom Ustavnog suda RS, kojom je utvrđeno da pojedine odredbe nisu u saglasnosti sa Ustavom. Novi Zakon o uređenju prostora i građenju stupio je na snagu u maju 2013. godine, a objekti čija je izgradnja započela poslije njegovog stupanja ne mogu biti legalizovani. Bespravna izgradnja je ozbiljan društveni problem koji opterećuje gotovo sve zemlje u okruženju. Odredba Zakona o uređenju prostora i građenju po kojoj se ne mogu legalizovati objekti čija izgradnja je započeta nakon stupanja na snagu tog zakona u jednom dijelu usporila je devastiranje prostora, istakli su u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Za legalizaciju divlje gradnje još dvije godineRok za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata u RS trebalo bi da bude produžen za najmanje dvije godine.

- To će biti definisano izmjenama i dopunama Zakona o uređenju prostora i građenju, čija je izrada u toku i treba da bude završena do kraja godine - rekli su "Glasu Srpske" u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS istakavši da su pristupili izmjenama i dopunama zakona prvenstveno s ciljem njegovog usaglašavanja sa odlukom Ustavnog suda RS, kojom je utvrđeno da pojedine odredbe nisu u saglasnosti sa Ustavom.

Novi Zakon o uređenju prostora i građenju stupio je na snagu u maju 2013. godine, a objekti čija je izgradnja započela poslije njegovog stupanja ne mogu biti legalizovani.

- Bespravna izgradnja je ozbiljan društveni problem koji opterećuje gotovo sve zemlje u okruženju. Odredba Zakona o uređenju prostora i građenju po kojoj se ne mogu legalizovati objekti čija izgradnja je započeta nakon stupanja na snagu tog zakona u jednom dijelu usporila je devastiranje prostora - istakli su u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Da bi bila iskorijenjena bespravna gradnja, poručuju iz resornog ministarstva, neophodan je mnogo jači i širi angažman inspekcijskih organa, jer su oni nadležni za nadzor nad sprovođenjem zakona.

Dugogodišnji problem je i to što ne postoji precizna evidencija koliko je "na divlje" izgrađenih objekata u Srpskoj. Evidenciju, mada ne potpuno preciznu, imaju samo lokalne zajednice i na osnovu nje se pretpostavlja da je u RS na desetine hiljada bespravno sagrađenih objekata.

Procjenjuje se da je samo na području Banjaluke između 15.000 i 20.000 bespravno izgrađenih objekata. Gradska Urbanističko-građevinska inspekcija je u prvih šest mjeseci ove godine obavila 1.801 kontrolu i zbog bespravne izgradnje izdala 25 prekršajnih naloga u vrijednosti od 55.700 maraka.

- Doneseno je i 70 rješenja o rušenju bespravno izgrađenih objekata, a 13 ih je srušeno - istakli su u Urbanističko-građevinskoj inspekciji u Banjaluci.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić kaže da se, kao i većina lokalnih zajednica, suočavaju sa problemom bespravne izgradnje.

- Nastojimo da privolimo ljude da legalizuju objekte. Zalažem se za legalizaciju svih izgrađenih objekata koje je moguće legalizovati. Kuće treba legalizovati uz najmanje stroge uslove i najniže cijene, dok za velike stambene i poslovne objekte treba izjednačiti uslove - kazao je Mićić.

Opštinske službe u Gradišci procjenjuju da je na području te opštine bespravno sagrađeno oko 5.000 objekata.

- Nismo zadovoljni odzivom građana za legalizaciju jer smo imali tek nekoliko stotina zahtjeva, a procjenjuje se da na području opštine ima oko 5.000 bespravno izgrađenih objekata - kazao je načelnik opštinskog Odjeljenja za urbanizam, građenje, komunalne i stambene poslove Slobodan Vidović.

Vlasnici bespravno sagrađenih objekata ne mogu nesmetano raspolagati tom imovinom sve dok ne riješe njen status. Za legalizaciju je neophodno uplatiti naknadu za uređenje građevinskog zemljišta i jednokratnu rentu čiju visinu propisuju lokalne zajednice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik