Više investicija za razvoj juga Srbije

Bez autora
Aug 05 2015

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas, prilikom obilaska Zelene zone u Leskovcu, velike investicije i posebne mere subvencija za razvoj juga Srbije u narednom periodu, kao i otvaranje novih radnih mesta u Vladičinom Hanu i Vranju. Vučić je, u razgovoru sa predstavnicima gradskih vlasti u Leskovcu, istakao da Vlada Srbije za jug Srbije odvaja nešto više nego za ostale delove zemlje, jer želi da na taj način zadrži građane u tom kraju. Želimo da ojačamo jug Srbije, naglasio je premijer, uz očekivanje da će uskoro u Vladičinom Hanu biti otvorene dve fabrike, koje će zaposliti po 400 ljudi, a u Vranju fabrika koja će uposliti 3.000 radnika. Očekujemo da mnogo toga uradimo u Pčinjskom i Jablaničkom, Topličkom i Pirotskom okrugu i na jugoistoku Srbije, pri čemu ćemo davati posebne mere subvencija za ovaj deo zemlje, ponovio je Vučić.

Više investicija za razvoj juga SrbijePredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas, prilikom obilaska Zelene zone u Leskovcu, velike investicije i posebne mere subvencija za razvoj juga Srbije u narednom periodu, kao i otvaranje novih radnih mesta u Vladičinom Hanu i Vranju.

Vučić je, u razgovoru sa predstavnicima gradskih vlasti u Leskovcu, istakao da Vlada Srbije za jug Srbije odvaja nešto više nego za ostale delove zemlje, jer želi da na taj način zadrži građane u tom kraju.

Želimo da ojačamo jug Srbije, naglasio je premijer, uz očekivanje da će uskoro u Vladičinom Hanu biti otvorene dve fabrike, koje će zaposliti po 400 ljudi, a u Vranju fabrika koja će uposliti 3.000 radnika.

Očekujemo da mnogo toga uradimo u Pčinjskom i Jablaničkom, Topličkom i Pirotskom okrugu i na jugoistoku Srbije, pri čemu ćemo davati posebne mere subvencija za ovaj deo zemlje, ponovio je Vučić.

On je, povodom molbe gradskih vlasti da Vlada Srbije pomogne Zelenu zonu dovođenjem investitora iz prehrambene industrije, rekao da postoji više preduzeća iz Ruske Federacije, Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i drugih zemalja zainteresovanih za tu granu industrije, kao i da će pokušati da ih privuče u Leskovac.

Takođe, premijer je najavio da će o tome razgovarati i sa preduzećima koja posluju u drugim delovima Srbije, a čiji radnici imaju prosečna primanja u visini od 60.000 dinara.

Vučić je naveo i da se nikada ne bi saglasio sa tim da počne projekat Zelene zone 2011. godine bez investitora koji bi odmah ulagao.

On je ukazao na to da se pokazalo tačnim kada je govorio o pozitivnom rastu srpske privrede u ovoj godini od 0,5 do 1 odsto, dok je MMF imao negativne prognoze.

Premijer je obišao i Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i glavnog gradskog kolektora u selu Bogojevce, kod Leskovca, investiciju vrednu 24 miliona evra, koja je jedan od najvećih projekata EU za upravljanje otpadnim vodama.

Ovo postrojenje će omogućiti upravljanje otpadnim vodama u kapacitetu od 25 miliona kvadratnih metara, a po okončanju treće faze projekta biće završeno 88 kilometara kanalizacione mreže u 17 naselja u Leskovcu, koju će koristiti 20.000 meštana.

Vučić je, ocenjujući da je reč o kapitalnom ulaganju koje je u najvećoj meri, sa 10,5 miliona evra finansirala EU, dok će Vlada Holandije uložiti osam miliona, Srbija između 5,5 i 6 miliona evra, a Grad Leskovac 650.000 evra, naveo da će Leskovac nakon što bude izgrađena kanalizaciona mreža rešiti pitanje upravljanja otpadnim vodama čak bolje nego što je to slučaj u Beogradu.

On je iskazao zahvalnost Evropskoj uniji i Vladi Holandije na pomoći koju su pružili u rešavanju tog značajnog pitanja i za građane i za životnu sredinu.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović uručio je ovom prilikom predsedniku Vlade Srbije knjigu "Zlatno doba Leskovca".

Vučić se u 12 časova, u trenutku kada se nalazio na putu od Leskovca do Crne Trave, zaustavio na putu, izašao iz automobila i minutom ćutanja odao poštu stradalim i prognanim Srbima.

Premijer je potom u Travnom Preslapu, u SO Crna Trava, posetio farmu i mlekaru Šurik-Invest d.o.o. Leskovac i razgovarao sa meštanima tog kraja o rešavanju brojnih problema sa kojima se susreću.

On je poručio da će država, koliko može, pomagati domaćim investitorima kako bi bolje poslovali i zaposlili više radnika.

Vučić je rekao da će ova privatna investicija značiti mnogo ne samo za 30 radnika koji su tu trenutno zaposleni, već i za celu opštinu Crna Trava, i najavio da će se preko Fonda za razvoj raditi na tome da se pomogne u zapošljavanju što većeg broja radnika.

U Crnoj Travi se beleži velika stopa nezaposlenosti i to je opština u koju decenijama ništa nije ulagano, naglasio je on i ponovio da će država uraditi sve što može kako bi se obezbedila radna mesta.

Okupljeni građani upoznali su premijera sa brojnim problemima sa kojima se suočavaju.

Vučić je obećao da će se raditi na tome da se u 2016. godini završi polovina deonice puta izmedju Crne Trave i Predejana čija je ukupna dužina 24 kilometra, a za koju je, prema procenama, potrebno od četiri do šest miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik