Visokogradnja drži u plusu građevinarstvo

Bez autora
Aug 06 2015

Vrijednost izvršenih građevinskih radova u prvom polugodištu 2015. porasla je za 8,3 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period nastavljajući pozitivan trend koji je započet prošle godine. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, rast građevinarstva u prvih šest mjeseci ove godine podstakla je visokogradnja u kojoj je zabilježen skok od 23,5 odsto. Vrijednost radova u niskogradnji, na koju otpada čak 60 odsto aktivnosti u građevinarstvu, istovremeno je smanjena za 2,6 odsto. Vrijednost građevinskih radova u RS porasla je u prošloj godini za 7,4 odsto, što je bio prvi značajniji rast u ovom sektoru od izbijanja svjetske ekonomske krize 2009. godine. Građevinarstvo je veoma važno za kompletnu privredu, jer pokreće niz drugih industrijskih i uslužnih grana.

Visokogradnja drži u plusu građevinarstvoVrijednost izvršenih građevinskih radova u prvom polugodištu 2015. porasla je za 8,3 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period nastavljajući pozitivan trend koji je započet prošle godine.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, rast građevinarstva u prvih šest mjeseci ove godine podstakla je visokogradnja u kojoj je zabilježen skok od 23,5 odsto. Vrijednost radova u niskogradnji, na koju otpada čak 60 odsto aktivnosti u građevinarstvu, istovremeno je smanjena za 2,6 odsto.

Vrijednost građevinskih radova u RS porasla je u prošloj godini za 7,4 odsto, što je bio prvi značajniji rast u ovom sektoru od izbijanja svjetske ekonomske krize 2009. godine. Građevinarstvo je veoma važno za kompletnu privredu, jer pokreće niz drugih industrijskih i uslužnih grana.

Vršilac dužnosti sekretara Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS Mile Petrović ističe da su za rast najzaslužniji veliki projekti kao što su izgradnja Termoelektrane Stanari, rekonstrukcija Univerzitetske bolnice - Klinički centar Banjaluka i gradnja studentskih domova.

- Primjena novog Zakona o uređenju prostora i građenju stvorila je prošle godine velike probleme i skoro potpunu blokadu izdavanja građevinskih dozvola. U ovoj godini je to riješeno pa su i građevinci krenuli u projekte - kaže Petrović.

On naglašava da je značajniji rast u sektoru građevinarstva moguć jedino uz realizaciju većih infrastrukturnih projekata, ali upozorava i na lošu konkurentnost domaćih građevinskih firmi.

- Nismo konkurentni čak ni na domaćem tržištu i naše firme rade uglavnom kao podizvođači - kaže Petrović i dodaje da situaciju donekle popravlja što 25 građevinskih firmi iz RS izvodi radove u Njemačkoj zapošljavajući blizu 8.000 radnika.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da se najveći značaj rasta u sektoru građevinarstva ogleda u povećanju broja zaposlenih.

- Stanogradnja zapošljava veliki broj ljudi i veoma je važna. Prilikom izgradnje autoputeva mašine odrađuju najveći dio posla, a broj radnika se svodi na minimum - kaže Pavlović i dodaje da je snažniji i brži oporavak građevinskog sektora moguć jedino ako političari prestanu kreirati političku nestabilnost koja odbija investitore.

Regionalni sporazum

Mile Petrović ističe da su građevinske firme iz RS veoma malo prisutne u zemljama okruženja.

- U aprilu je potpisan sporazum između privrednih komora regiona čiji je cilj zajedničko djelovanje na regionalnom i na trećim tržištima, te međusobno pojednostavljenje procedura prilikom nastupa na domaćim tržištima. Sporazum, međutim, još nije dao željene rezultate - istakao je Petrović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik