Jasniji zakoni mogu da pomognu boljem biznisu

Bez autora
Aug 06 2015

Domaći i strani privrednici u Srbiji tvrde da, zbog nejasnih propisa, i nedoslednog postupanja Poreske uprave, nemaju sigurnost poslovanja u Srbiji.Prema istraživanju koje Američka privredna komora sprovodi svake godine među svojim članicama, a koje ima za cilj da identifikuje oblasti u kojima su neophodna unapređenja, prvi prioritet za ovu godinu je unapređenje predvidljivosti i ujednačenosti u sprovođenju poreskih propisa od strane PU.

Jasniji zakoni mogu da pomognu boljem biznisuDomaći i strani privrednici u Srbiji tvrde da, zbog nejasnih propisa, i nedoslednog postupanja Poreske uprave, nemaju sigurnost poslovanja u Srbiji. Prema istraživanju koje Američka privredna komora sprovodi svake godine među svojim članicama, a koje ima za cilj da identifikuje oblasti u kojima su neophodna unapređenja, prvi prioritet za ovu godinu je unapređenje predvidljivosti i ujednačenosti u sprovođenju poreskih propisa od strane PU.

Igor Lončarević, kopredsedavajući Odbora za poreze i finansije Američke privredne komore u Srbiji, kaže da je ključno da postoje jedinstvena tumačenja koja primenjuju sve filijale PU, kao i aktivna komunikacija sa poreskim obveznicima u smislu prevencije, kao i efikasnije i brže odlučivanje po žalbama.

Na nedoslednost u postupanju ukazuje i zastupnik preduzeća "Mera invest" Beograd, koje je već dve godine u blokadi zbog navodnog duga za porez na kapitalnu dobit.

- Firma "Mera invest" je izvršila uobičajnu poslovnu transakciju, postupajući u svemu u skladu sa tada važećim zakonskim propisima i mišljenjem Ministarstva finansija - objašnjava zastupnik firme.

- Poreska uprava je dva puta kontrolisala navedenu transakciju, 2010. i 2013. godine. Poreski inspektor je 2010. godine zapisnikom konstatovao da je sve urađeno u skladu sa zakonom, da bi 2013. godine, isti inspektor, na osnovu iste dokumentacije koju je pregledao i 2010. godine, utvrdio navodnu poresku obavezu, što je rezultiralo podnošenjem čak i krivične prijave protiv "Mere" za utaju poreza na kapitalnu dobit.

Ova firma je, pored tada važećeg mišljenja Ministarstva finansija i stručne literature, pribavila i stručna mišljenja revizorskih kuća, zatim, eminentnih institucija koje se bave poreskim savetovanjem, pojedinaca, uključujući čak i Ivana Simiča, direktora Poreske uprave u vreme donošenja rešenja, i svi se slažu u jednom: u ovom slučaju da ne postoji osnov za naplatu poreza.

Na probleme sa porezima redom ukazuju privrednici, ali isključivo - nezvanično. Naša redakcija je oko nejasnoća sa propisima koji prate poreze pozvala više od 10 kompanija, ali je zvaničan odgovor dobila samo od firme "Mera invest". Ostali privrednici nisu želeli da im se ime vezuje za probleme koje imaju sa poreznicima. Kažu, ne treba ih provocirati.

Vašingtonska arbitraža

Započeli smo i proceduru za Vašingtonsku arbitražu. Država ima rok do 2. septembra da odgovori na naš poziv za mirno rešavanje spora - objašnjava zastupnik "Mere".
 
- Ako ne dođe do rešenja, spremni smo da dokažemo da država Srbija nije imala pravo na ovakvo postupanje koje nije jednako u odnosu na ostale investitore.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik