Lični bankrot - šansa za novi početak

Bez autora
Aug 08 2015

Od septembra će i naši građani moći da proglase bankrot. To je predviđeno novim zakonom o ličnom stečaju potrošača, koji je na predlog Liberalne partije nedavno usvojila Skupština Crne Gore. Zakon će, ako zaživi u praksi, rasteretiti dugova, ne samo građane, već i državu. Šansa za novi početak. Baš to građanima koji su zbog neplaćenih računa i kredita, smanjenih primanja i gubitka posla zapali u dugove, nudi novi zakon o ličnom stečaju potrošača. Suma gdje se može proglasiti lični bankrot najmanje je 2.500 eura. Kao i kod privrednih društava slična je situacija i stečajni upravnik preuzima čitavu proceduru, jedini stambeni prostor koji ima dužnik se neće dirati, neće ulaziti u čitavu masu, objasnio je predsjednik Liberalne partije, Andrija Popović.

Lični bankrot - šansa za novi početakOd septembra će i naši građani moći da proglase bankrot. To je predviđeno novim zakonom o ličnom stečaju potrošača, koji je na predlog Liberalne partije nedavno usvojila Skupština Crne Gore. Sagovornici Dnevnika TVCG kažu da će zakon, ako zaživi u praksi, rasteretiti dugova, ne samo građane, već i državu.

Šansa za novi početak. Baš to građanima koji su zbog neplaćenih računa i kredita, smanjenih primanja i gubitka posla zapali u dugove, nudi novi zakon o ličnom stečaju potrošača.

"Suma gdje se može proglasiti lični bankrot najmanje je 2.500 eura. Kao i kod privrednih društava slična je situacija i stečajni upravnik preuzima čitavu proceduru, jedini stambeni prostor koji ima dužnik se neće dirati, neće ulaziti u čitavu masu", objasnio je predsjednik Liberalne partije, Andrija Popović.

Tako bi od septembra, kad se očekuje da će zakon stupiti na snagu, u red za bankrot, poput velikih privrednih giganata KAP-a i Željezare, mogao stati i nemali broj građana

"Mi smo došli do cifre koja se kreće, u onim najtežim slučajevima, od 5 do 6 hiljada ljudi", kazao je Popović.

Iako lični bankrot za prezadužene građane zvuči kao idelano rješenje, u praksi se može pretvoriti u ropstvo, jer dužnik više nema nikakvu kontrolu nad trošenjem sopstvenog novca.

"Prije svega mora se dobro objasniti i edukovati potrošač da zna koje su njegove mogućnosti, kako ne bi ušlo se u situaciju da potrošači budu neupućeni ili što je vidimo danas izazvalo najviše pažnje kod potrošača jer očekuju da će biti oslobođeni neplaćanja obaveza," ističe Jovo Rabrenović iz Direktorata za zaštitu potrošača.

Toga biti neće, jer zakon ne predviđa brisanje dugova. Zato se naši sagovornici plaše drugih manjkavosti.

"Ne zbog zakona, možda i samog zakona po sebi, nego ukupne institucionalne administrativne infrastrukture, i kao što sam rekao usvojenog sistema vrijednosti", kazao je ekonomski analitičar Vasilije Kostić.

"Ljudi će se sami plašiti da proglase lični bankrot zbog toga što će reći okolina", smatra Popović.

Upravo zbog toga građani nijesu sigurni da li će se lični bankrot više smatrati šansom ili porazom.

"Bankrot je došao, narod je propao. Ne bih voljela da dođem u tu situaciju", kazali su naši sugrađani.

Mentalitet i tradicionalna neodgovornost - kako ćemo lako ćemo - pokazala se kao problem prilikom primjene ovog zakona u Hrvatskoj i Sloveniji. U Evropi i Americi zakon godinama daje rezultate.

A šta da očekujemo u Crnoj Gori?

"Ako bi zakon dao očekivana rešenja to bi bilo značajno i sa aspekta lične sreće građana i njihovog standarda u budućnosti i sa stanovišta ukupnog ekonomskog razvoja", izjavio je Vasilije Kostić

U Americi, gdje građanima nije problem da priznaju da nijesu znali sa parama, bankrot je u posljednje dvije godine proglasilo dva miliona ljudi.

Bankrot je svojstven poznatima i uspješnima, pa je tako Donald Tramp šampion sa četiri bankrota, a isto toliko američkih predsjednik loše se pokazalo u vođenju ličnih finansija - Džeferson, Linkoln, Grant i Truman.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik