Saveti i upozorenja za putovanje u letnjim mesecima

Bez autora
Aug 11 2015

Goodyear je pripremio 12 najvažnijih saveta za sigurnost vozača tokom letnjih putovanja. Istraživanja pokazuju da većina turista iz Evrope na dug put kreće automobilom. Samo u prošloj godini od 42% Evropljana koji su krenuliu inostranstvo kopnenim putem, 65% je koristilo automobil ili drugo motorno vozilo. Putovanje leti praćeno je brojnim izazovima - podaci pokazuju da se skoro trećina kvarova i tehničkih problema sa vozilom (32%) dešava na putu do odredišta za letovanje. Sigurnost u drumskom saobraćaju je od ključne važnosti. Letnja putovanja biće sigurno ugodnija ako se dobro pripremite za put i napravite odgovarajući plan. Zato Goodyear svim vozačima preporučuje da poslušaju sledećih 12 saveta...

Goodyear je pripremio 12 najvažnijih saveta za sigurnost vozača tokom letnjih putovanja. Istraživanja pokazuju da većina turista iz Evrope na dug put kreće automobilom. Samo u prošloj godini od 42% Evropljana koji su krenuliu inostranstvo kopnenim putem, 65% je koristilo automobil ili drugo motorno vozilo. Putovanje leti praćeno je brojnim izazovima - podaci pokazuju da se skoro trećina kvarova i tehničkih problema sa vozilom (32%) dešava na putu do odredišta za letovanje.

Sigurnost u drumskom saobraćaju je od ključne važnosti. Letnja putovanja biće sigurno ugodnija ako se dobro pripremite za put i napravite odgovarajući plan. Zato Goodyear svim vozačima preporučuje da poslušaju sledećih 12 saveta:

1. Sigurnost na prvom mestu: Prilagodite način vožnje uslovima na putu (gužva, vrućina, vidljivost, eventualan duži put zaustavljanja zbog većeg opterećenja vozila i slično). Imajte na umu da je vozilo dobro natovareno i da su prisutni saputnici koji mogu predstavljati dodatnu smetnju tokom vožnje.

2. Siguran priključak prikolice za boravak ili smeštanje prtljaga: Ako svojim vozilom vučete prikolicu dvaput proverite svetla, kočnice, pneumatike, kuke i sigurnosnu užad i uverite se da je sve sigurno montirano.

3. Dostupnost neophodne pomoćne opreme: Hranu, piće, pelene, lekove, igračke za decu i stvari koje bi mogle da budu potrebne tokom putovanja držite na lako dostupnom mestu.

4. Probušen pneumatik: Imajte na umu da pneumatik može i da se probuši tokom putovanja. Proverite koja je mogućnost za vaše vozilo primerenija, rezervni pneumatik ili pribor za popravku. Uvek imajte pri ruci broj telefona za pomoć na putu. U toj situaciji deo neprijatnosti mogu da vam uštede Goodyear-ovi pneumatici sa tehnologijom RunOnFlat koji omogućavaju da sa probušenim pneumatikom pređete put do 80 kilometara (da dođete do radionice u kojoj će vam pneumatik biti zamenjen).

5. Razlike u saobraćajnim propisima: U raznim državama važe različita ograničenja brzine, kao i nepisana pravila koja je svakako dobro poznavati. Aplikacija GoodyearRoadSafetyApp je prava adresa za detaljne informacije o pojedinim državama!

6. Odmor: Poštujte svoj bioritam i krenite u vreme na koje je vaše telo naviknuto da bude budno i aktivno. Ako je moguće, na put krenite još pre saobraćajne gužve da biste izbegli zastoje u saobraćaju i vrućinu.

7. Nemojte da preopteretite vozilo: Prevelika težina može loše da utiče na vozne karakteristike vozila. Ne smeštajte prtljag iznad visine zadnjih sedišta jer time znatno smanjujete vidno polje i povećavate opasnost da u slučaju naglog kočenja predmeti smešteni pozadi polete napred. Kad je prtljažni prostor do kraja popunjen nemojte da smeštate prtljag u vozilo među putnike, nego koristite prtljažnik na krovu ili prikolicu.

8. Odgovarajuće sigurnosno rastojanje i okolina: Na putu pazite na saobraćaj oko vas i poštujte sigurnosno rastojanje.

9. Zagrevanje kabine: Prema rezultatima istraživanja, visoke temperature imaju isti učinak kao nivo alkohola u krvi od 0,5 promila. Ako na prozorima automobila nemate zavese protiv sunca, leto je pravo vreme da razmislite o kupovini.

10. Porodično putovanje: Sve vreme budite pažljivi na putu, naročito kad putujete sa decom. Pri vožnji brzinom od 100 km/h auto pređe oko 30 metara u sekundi. Ako samo za tri sekunde skrenete pogled sa puta, to može da ima kobne posledice.

11. Na put sa kućnim ljubimcima: Nikad ne smete dozvoliti da se tokom vožnje vaši kućni ljubimci slobodno kreću u automobilu. U slučaju iznenadnog manevra ili naglog kočenja životinje mogu da se ozlede, a mogu da ozlede i druge putnike u vozilu. Obezbedite im smeštaj u pletenoj korpi odnosno kavezu ili ih osigurajte specijalnim pojasom.

12. Pritisak u pneumatiku: Težak prtljag ili prikolica koju vučete iza sebe predstavljaju dodatno opterećenje za vozilo i za pneumatike. Ako je vozilo pod punim opterećenjem s putnicima i prtljagom, pritisak u pneumaticima mora biti viši. Letnja vrućina takođe povećava pritisak u pneumaticima. Pritisak treba proveriti kad su pneumatici "hladni", još pre putovanja, i prilagoditi ga težini natovarenog vozila.

Ako budete savesni, pažljivi i adekvatno pripremljeni, vožnja po evropskim putevima biće prijatan doživljaj i odličan način da dođete do svoje omiljene letnje destinacije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik