RS dobija novi zakon o radu

Bez autora
Aug 15 2015

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da će resorno ministarstvo krajem avgusta nastojati ponovno da okupi socijalne partnere radi razgovora o novom zakonu o radu, te da će ponovo aktivirati Radnu grupu za izradu tog zakona.Savanović je rekao da Vlada Republike Srpske ne krije tekst novog nacrta zakona o radu, jer nema nikakvog radnog materijala tog nacrta zakona. Nikakvog radnog materijala novog zakona o radu nema u smislu da su ga socijalni partneri usaglašavali, nego je to početni radni materijal koji socijalni partneri tek treba da usaglase i da zajedno traže zakonsko rješenje koje je prihvatljivo za sve, rekao je Savanović.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da će resorno ministarstvo krajem avgusta nastojati ponovno da okupi socijalne partnere radi razgovora o novom zakonu o radu, te da će ponovo aktivirati Radnu grupu za izradu tog zakona.

Savanović je rekao da Vlada Republike Srpske ne krije tekst novog nacrta zakona o radu, jer nema nikakvog radnog materijala tog nacrta zakona.

"Nikakvog radnog materijala novog zakona o radu nema u smislu da su ga socijalni partneri usaglašavali, nego je to početni radni materijal koji socijalni partneri tek treba da usaglase i da zajedno traže zakonsko rješenje koje je prihvatljivo za sve", rekao je Savanović.

Savanović je rekao da novi zakon o radu neće sadržavati neke bitne izmjene u odnosu na postojeći Zakon o radu, ističući uvjerenje da je moguće postići dogovor sa socijalnim partnerima o novom zakonu o radu.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske smatra da je realno da će do kraja godine u Narodnoj skupštini Srpske biti usvojen novi zakon o radu.

"Novi zakon o radu je pretpostavka svih pretpostavki, u smislu da se može razgovarati sa međunarodnim finansijskim organizacijama o investiranju i zapošljavanju mladih ljudi", istakao je Savanović.

On je rekao da se novim zakonom o radu poslodavcima mora omogućiti da investiraju, ulažu i otvaraju fabrike i proizvodnju kako bi mladi ljudi kroz realni sektor našli zaposlenje.

"Suština svih zakona i regulativa je da ovaj prostor napravi da bude održiv za život građana", zaključio je Savanović.

Stranka Napredna Srpska saopštila je danas da niko od nadležnih vladinih organa i resornog ministarstva nije javnosti dao na uvid tekst nacrta novog zakona o radu Republike Srpske, iako je riječ o jednom sistemskom zakonu za čiji sadržaj je zainteresovan najveći broj građana Republike Srpske.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik