Nastavak odlučne borbe protiv „rada na crno“

Bez autora
Aug 16 2015

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je u Sokobanji, Vrnjačkoj Banji i na Zlatiboru ustanovljeno da je od ukupno 382 zatečena radno angažovana lica njih 64 radilo „na crno“.Tokom nadzora koji je Inspektorat za rad juče izvršio u 142 privredna subjekta, uglavnom u ugostiteljskim i zanatskim objektima, trgovinama, pekarama, ali i gradilištima, utvrđeno je da sa navedenim radnicima poslodavci nisu zaključili ugovore o radu i nisu ih prijavili na obavezno socijalno osiguranje.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je u Sokobanji, Vrnjačkoj Banji i na Zlatiboru ustanovljeno da je od ukupno 382 zatečena radno angažovana lica njih 64 radilo „na crno“.

Tokom nadzora koji je Inspektorat za rad juče izvršio u 142 privredna subjekta, uglavnom u ugostiteljskim i zanatskim objektima, trgovinama, pekarama, ali i gradilištima, utvrđeno je da sa navedenim radnicima poslodavci nisu zaključili ugovore o radu i nisu ih prijavili na obavezno socijalno osiguranje.

Inspektori rada su doneli rešenja o otklanjanju nepravilnosti i naložili poslodavcima zasnivanje radnog odnosa sa neprijavljenim radnicima.

Oni su, takođe, podneli 14 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa i tri zahteva za pokretanje prekršajnog postupka u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Zbog prekršaja za koje je predviđena novčana kazna u fiksnom iznosu inspektori su izdali i četiri prekršajna naloga.

Inspekcija je donela i 27 rešenja zbog nepravilnosti u oblasti radnih odnosa, kao i šest rešenja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.

Nadzori su sprovedeni i na šest lokacija na kojima se obavljala neregistrovana delatnost, zbog čega su inspektori doneli i šest rešenja kojima su neregistrovanim subjektima naložili da odmah pokrenu propisani postupak za upis u odgovarajući registar.

Inspektori su pomenutim neregistrovanim subjektima zabranili i obavljanje delatnosti ili vršenje aktivnosti do ispunjenja za to propisanih uslova, navodi se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik