IRB tužbama do 22,31 milion maraka duga

Bez autora
Aug 17 2015

Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske tužila je nadležnim sudovima osam preduzeća i opštinu Kneževo, jer redovno ne izmiruju obaveze po uzetim kreditima i emitovanim obveznicama, a njihov dospjeli neizmireni dug iznosi 22,31 milion KM.Prema podacima IRB-a, kod sedam preduzeća već je pokrenut izvršni postupak, dok su kod Robne kuće "Boska" i opštine Kneževo sudski postupci u toku. "Boska" je tužena zbog neizmirenja obaveza od 3,47 miliona KM, a opština Kneževo duguje 840.000 KM.

Investiciono-razvojna banka (IRB) Republike Srpske tužila je nadležnim sudovima osam preduzeća i opštinu Kneževo, jer redovno ne izmiruju obaveze po uzetim kreditima i emitovanim obveznicama, a njihov dospjeli neizmireni dug iznosi 22,31 milion KM.

Prema podacima IRB-a, kod sedam preduzeća već je pokrenut izvršni postupak, dok su kod Robne kuće "Boska" i opštine Kneževo sudski postupci u toku.

"Glas Srpske" danas piše da je "Boska" tužena zbog neizmirenja obaveza od 3,47 miliona KM, a opština Kneževo duguje 840.000 KM.

Izvršni postupci pokrenuti su kod Olimpijskog centra "Jahorina" čije su neizmirene obaveze 4,78 miliona maraka, kod preduzeća "Drvolik" iz Rogatice zbog 3,81 miliona KM neizmirenih obaveza, Fabrike cijevi "Unis" iz Dervente, čije dospjele neizmirene obaveze iznose 3,76 miliona KM, kao i kod firme "Pajić prom" iz Istočnog Sarajeva radi namirenja 3,28 miliona KM duga.

Izvršni postupci pokrenuti su i u preduzećima "Planinsko dobro" Nevesinje, "Conzos" Prijedor i PTP "Jasna" iz Rogatice.

Direktor IRB-a Snježana Vujnić rekla je da je zbog tih dugovanja IRB morao da poveća rezervacije, ali da likvidnost nije ugrožena i da uredno izmiruje sve obaveze.

Ona je rekla da je "Unis" zatražio sporazum o izmirenju duga, na šta im je iz IRB-a odgovoreno da su spremni na to, ali da uprava fabrike treba da kaže na koji način planira to da uradi.

"IRB je spreman za dogovor, jer kada je preduzeću blokiran račun ono ne može da radi i pod znakom pitanja je da li će uopšte bilo šta biti naplaćeno", zaključila je Vujnićeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik