Olimpijski centar "Jahorina": Obaveze premašile 23 miliona KM

Bez autora
Aug 17 2015

Ukupne obaveze Olimpijskog centra (OC) "Jahorina" na kraju prošle godine iznosile su 23,6 miliona maraka, i bile su veće za čak 21,8 miliona maraka, dok je akumulirani gubitak premašio 12 miliona maraka, pokazuje finansijski izvještaj OC "Jahorina" za prošlu godinu, koji nije dobio podršku na posljednjoj sjednici Skupštine akcionara. Sve to donekle je ublažila odlična ovogodišnja zimska sezona na Jahorini, s rekordnim prihodima ski-centra, ali to ipak nije ni izbliza bilo dovoljno da se stabilizuje poslovanje ovog preduzeća, koje se suočava s nelikvidnošću. Inače, kada je u pitanju ski-centar, u prva tri mjeseca ove godine ostvaren je prihod, što je dovelo do ostvarenja rekordne dobiti od 1,1 milion maraka u tom segmentu, koji je prethodnih godina bilježio gubitke.

Ukupne obaveze Olimpijskog centra (OC) "Jahorina" na kraju prošle godine iznosile su 23,6 miliona maraka, i bile su veće za čak 21,8 miliona maraka, dok je akumulirani gubitak premašio 12 miliona maraka, pokazuje finansijski izvještaj OC "Jahorina" za prošlu godinu, koji nije dobio podršku na posljednjoj sjednici Skupštine akcionara.

Sve to donekle je ublažila odlična ovogodišnja zimska sezona na Jahorini, s rekordnim prihodima ski-centra, ali to ipak nije ni izbliza bilo dovoljno da se stabilizuje poslovanje ovog preduzeća, koje se suočava s nelikvidnošću. Inače, kada je u pitanju ski-centar, u prva tri mjeseca ove godine ostvaren je prihod, što je dovelo do ostvarenja rekordne dobiti od 1,1 milion maraka u tom segmentu, koji je prethodnih godina bilježio gubitke.

Naime, kako se navodi u izvještajima, od ukupnih obaveza ovog društva na dugoročne otpada 12,8 miliona maraka, a a kratkoročne 10,8 miliona maraka.

Prema podacima iz finansijskog izvještaja, obaveze u vezi s konverzijom emitovanih obveznica iznose 19,1 milion maraka i čine 81 odsto ukupnih obaveza. Pored toga, obaveze OC "Jahorina" po presudi za hotel "Koran" iznosile su 2,1 milion maraka, dok su prema dobavljačima nešto veće od milion maraka, te su u ovoj godini uglavnom izmirene. Na kraju prošle godine, obaveze za plate i doprinose iznosile su 755.402 marke, dok se ostatak odnosi na ostale obaveze ovog akcionarskog društva, u većinskom vlasništvu RS.

Na Skupštini akcionara OC "Jahorina" istaknuto je da redovno vrše isplatu plata, dok je za obavezu prema porezima i doprinosima sačinilo reprogram s Poreskom upravom RS.

Velibor Lazarević, direktor OC "Jahorina", kazao je na Skupštini akcionara da je nova uprava imenovana 1. aprila prošle godine, poslije "zelene zime" bez snijega, te da su odmah potom RS pogodile poplave koje su se značajno odrazile na poslovanje ovog preduzeća, što se i vidi u ovom izvještaju. Inače, Skupština akcionara je na svojoj posljednjoj sjednici donijela odluku i da iskazani gubitak OC "Jahorina" iz prošle godine, u iznosu od 4,7 miliona maraka, ostaje kao nepokriveni gubitak tekuće godine.

U izvještaju o poslovanju OC "Jahorina" za prošlu godinu navedeno je da se očekuje konverzija obveznica u kapital društva u ovoj godini, o čemu Investiciono-razvojna banka (IRB) RS, kao vlasnik obveznica, nema saznanja.

Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RS, rekao je na Skupštini akcionara da IRB RS uvažava negativne uticaje na poslovanje OC "Jahorina" u prethodnoj godini, ali da nije zadovoljna poslovanjem društva i ostvarenim rezultatima s obzirom na ogromna sredstva uložena od strane IRB RS, kroz emisiju akcija i obveznica.

Na sjednici su prezentovani i prijedlozi za unapređenje poslovanja OC "Jahorina" u narednom periodu. Tako se kratkoročne mjere uglavnom odnose na aktivnosti institucija izvan ovog preduzeća, a to su konverzija obveznica, rješavanje spora s MDP UPI po osnovu neosnovanog bogaćenja, te rješavanje imovinsko-pravnih odnosa na Jahorini. Međutim, navedeno je da i uz rješavanje kratkoročnih problema OC "Jahorina" ne može opstati bez dodatnih ulaganja koja predstavljaju dugoročne mjere.

Naime, ova ulaganja su podijeljena na ukupna u iznosu od 19,4 miliona maraka i minimalna od 11,5 miliona maraka, dok se razlika između te dvije verzije odnosi na izgradnju još jednog četvorosjeda.

Gluhaković je iznio stav IRB RS koja smatra nekorektnim da se od Skupštine akcionara traži odobrenje za ulaganje veće od 19 miliona maraka, u uslovima kada je društvo nelikvidno i nije u stanju da servisira ni postojeće obaveze.

Takođe, na ovoj sjednici zaduženi su Uprava i Nadzorni odbor OC "Jahorina" da hitno zatraže održavanje tematske sjednice Vlade RS, na kojoj bi se razmatrao strateški plan razvoja OC "Jahorina", s prijedlogom mjera za poboljšanje poslovanja, te gdje bi Vlada RS utvrdila tačan plan i pravac daljeg razvoja centra.

Kada je u pitanju loše poslovanje OC "Jahorina" posljednjih godina, ekonomski analitičari su mišljenja da je takvo stanje proizvod koncepcijske greške u koracima. Oni su naveli da je bilo potrebno mnogo toga uraditi da bi Jahorina postala centar za cijelu godinu, a ne samo za zimsku sezonu, što je do sada pretežno bio slučaj.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik