Polovina računa bez kontrole

Bez autora
Aug 17 2015

Polovinu firmi i preduzetnika koji su dužni da izdaju fiskalne račune niko ne kontroliše. Od 190.000 fiskalnih kasa u Srbiji, čak 90.000 uopšte ne šalje svoje podatke Poreskoj upravi.Da je "fiskalizacija", koja je svojevremeno nazivana spasom srpskih finansija, blizu raspada svedoči i podatak Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) da čak 61 odsto preduzeća ne mora da poseduje fiskalnu kasu, niti da preko nje evidentira promet.

Polovinu firmi i preduzetnika koji su dužni da izdaju fiskalne račune niko ne kontroliše. Od 190.000 fiskalnih kasa u Srbiji, čak 90.000 uopšte ne šalje svoje podatke Poreskoj upravi. Da je "fiskalizacija", koja je svojevremeno nazivana spasom srpskih finansija, blizu raspada svedoči i podatak Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) da čak 61 odsto preduzeća ne mora da poseduje fiskalnu kasu, niti da preko nje evidentira promet.

Da će nešto morati da se menja govori i da je u pripremi novi Zakon o fiskalnim kasama koje će rešiti pitanje hoće li se smanjiti broj uslužnih delatnosti kojima su dozvoljeni "blok računi", ali i da li je Srbija spremna za "onlajn" fiskalizaciju.

NALED veruje da je vreme za zamenu sistema koji je uveden pre više od deceniju.

- Država ne samo da preko računa nema uvid koja roba se prometuje i u kojim količinama, već nema ni sve podatke o transakcijama - kažu u NALED-u.

- Veliki broj izuzetaka od obaveze fiskalizacije doprineo je konfuziji kod građana ko bi trebalo da im izda fiskalni račun i od koga mogu da traže potvrdu o obavljenoj kupovini. Fiskalne račune izdaje četiri od deset privrednih subjekata u našoj zemlji, ali 45,5 odsto kasa nikada ne šalje izveštaj o transakcijama najvišem poreskom organu.

Naime, obaveza svih vlasnika fiskalnih kasa je da na svaki 14. dan uključe GPS i pošalju podatke o transakcijama poreznicima. Skoro polovina to ne radi. Ali i od onih koji šalju, stižu samo iznosi transakcija i poreza.

- Kada bi se uvele "onlajn" fiskalne kase poreznici bi istog momenta imali sve podatke o prometu robe - kažu u NALED-u.

- Kada kelner kuca račun, na primer, on bi najpre račun slao poreznicima, od kojih bi u roku od sekund stigao broj računa. Tek tada bi račun štampao i izdao mušteriji. S druge strane, isti račun bi pod svojim jedinstvenim brojem bio pohranjen u bazu podataka poreznika.

I u poslovnom udruženju URVA iz Novog Sada veruju da bi modernizacija fiskalnih kasa bila dobra i za firme i za državu.

- To bi omogućilo mnogo lakšu kontrolu - objašnjava Jovan Beara, predsednik Udruženja.

- Država bi mogla u svakom trenutku da prati promet i čim primeti da negde iznenada opada, mogla bi da utvrdi o čemu je reč. Manje bi opterećivala i firme, jer ne bi bilo servisiranja, dnevnih izveštaja, popravki.... Naravno, one koje evidentiraju sve poslove. Što se obuhvata tiče, mislim da nije u redu da fiskalnu kasu ima frizer, a nema advokat.

Po evidenciji, kojom raspolaže Poreska uprava, fiskalizovane su i trenutno aktivne 190.962 fiskalne kase kod 121.406 obveznika. Što se njihove modernizacije tiče, čekaju stav Ministarstva finansija.

- Ministarstvo finansija opredelilo je radnu grupu koja bi trebalo da obrazloži dobre i loše strane uvođenja "onlajn" fiskalnih kasa, uključujući i to da takvo rešenje ne dovede do dodatnih troškova poslovanja obveznika, ali sa osnovnim ciljem koje rešenje je efikasnije - odgovaraju u Poreskoj upravi.

- Po okončanju rada navedene radne grupe, biće opredeljen obim izmena propisa koji uređuje evidentiranje prometa preko fiskalnih kasa, kao i podzakonskih akata donetih na osnovu njega.

Četvrtina u prekršaju

- Poreznici su lane prekontrolisali evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa kod 26.050 poreskih obveznika na teritoriji Republike.

- Kod 6.470 poreskih obveznika, što je 24,8 odsto, utvrđene su nepravilnosti i podneti su zahtevi za pokretanje prekršajne odgovornosti - dodaju poreznici.

- Protiv 3.505 poreskih obveznika izrečena je mera privremene zabrane obavljanja delatnosti. I to 2.951 mera privremene zabrane obavljanja delatnosti izrečena je poreskim obveznicima zbog neevidentiranja prometa preko fiskalne kase i 554 zbog neprijavljenih radnika.

Serviseri

Zamena fiskalnih kasa za sobom povlači i pitanje šta će biti sa svim onim ljudima koji trenutno "žive" od njih. U Srbiji je 1.800 registrovanih servisera, koji bi ostali bez dobrog dela prihoda. Kod nas je i zvanično 15 proizvođača fiskalnih kasa. Od njih su dva u stečaju, a tri se bave isključivo tom proizvodnjom. Ostali mahom sklapaju kase od uvezenih delova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik