Što zapadnije, plate veće

Bez autora
Aug 20 2015

Srbi i Makedonci najmanje zarađuju u regionu. U Srbiji je prosečna plata 377 evra, dok je u Makedoniji 350. Ono što spaja sve zemlje Zapadnog Balkana jeste nezaposlenost. Dok region čeka investicije, čeka i evropsku platu koja prelazi i 2.000 evra.Što zapadnije, to su plate veće. Slovenci najbolje zarađuju – 1.000 evra mesečno. Hrvatska – kao još jedna članica Unije na Balkanu – po životnom standardu je na drugom mestu, a plata u toj zemlji je 700 evra. Na trećem i četvrtom mestu su Crnogorci i Bosanci koji zarađuju 470 i 423 evra.

Srbi i Makedonci najmanje zarađuju u regionu. U Srbiji je prosečna plata 377 evra, dok je u Makedoniji 350. Ono što spaja sve zemlje Zapadnog Balkana jeste nezaposlenost. Dok region čeka investicije, čeka i evropsku platu koja prelazi i 2.000 evra.

Što zapadnije, to su plate veće. Slovenci najbolje zarađuju – 1.000 evra mesečno. Hrvatska – kao još jedna članica Unije na Balkanu – po životnom standardu je na drugom mestu, a plata u toj zemlji je 700 evra. Na trećem i četvrtom mestu su Crnogorci i Bosanci koji zarađuju 470 i 423 evra.

Koliko nam je sličan mentalitet proizlazi da smo toliko slični i u odnosu na životni standard. Srbi i Makedonci najmanje zarađuju. U Srbiji je prosečna plata 377 evra, dok je u Makedoniji 350.

"Mi ćemo videti u narednim godinama kakva će biti situacija u Evropi, milslim da je za nas to najvažnije da li ćemo imati izvozno tržište", kaže ekonimista Goran Nikolić.

Ekonimista Aleksandar Janev bruto domaći proizvod po stanovniku u Makedoniji i Srbiji iznosi samo trećinu evropskog proseka i, prema proceni Svetske banke, sa ovakvim tempom rasta trebaće nam više od 80 godina da dostignemo evropski nivo.

Dok se čeka rast zarada, u regionu cene osnovnih životnih namirnica slične. Hrvati, Makedonci i Srbi daće pet evra za kilogram svinjskog mesa, dok će Crnogorci dati evro i po manje. Cena hleba je gotovo ista. Dok je mleko kod nas i u Makedoniji 80 centi, Hrvati i Crnogorci plaćaju trideset centi manje.

Ono što spaja sve zemlje Zapadnog Balkana jeste – nezaposlenost.

"Moraju se dogoditi reforme koje će otvoriti prostor za privatne ulagače, za privatna ulaganja, jer još uvek dominira državni sektor u tim zemljama koji ne može stvarati nova radna mesta", smatra ekonomista iz Zagreba Damir Novotni.

Besplatno školstvo i zdravstvo čine sliku u Srbiji nešto boljom. "Po tom pokazatelju smo mi na 45 odsto proseka EU, znatno više nego što smo po BDP-u ili po platama, gde smo tek na nivou jedne šestine", ističe Goran Nikolić.

Ono što muči region jeste velika zaduženost.

Damir Novotni kaže da je javni dug u Hrvatskoj veoma visok, jedan od najviših u EU i to je veliki problem koji će u narednim godina morati da se rešava. Prema njegovim rečima, javni dug mora pasti ispod 60 odsto BDP-a.

"Javni dug Makedonije iznosi oko četiri milijarde evra, 43 odsto BDP-a, što znači da je Makedonija najmanje zadužena među zemljama u regionu. Možemo se zaduživati, ali samo da bismo dobili više javnih investicija", kaže Aleksanadr Janev.

Dok region čeka investicije, čeka i evropsku platu koja prelazi i 2.000 evra. Prema najnovijim podacima, Austrijanac mesečno zarađuje 2.114 evra, dok je Francuzima porasla plata u prošloj godini za jedan i po procenat i sada je 2.474 evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik