Suša "jede" hranu za izvoz

Bez autora
Aug 23 2015

Vrijednost izvoza hrane, pića i duvana iz RS u prvom polugodištu 2015. iznosila je 101,7 miliona KM i povećana je za 9,5 miliona u odnosu na isti period lani, ali će ova pozitivna kretanja u drugom polugodištu biti zaustavljena zbog velikih posljedica koje je izazvala suša. Rekao je to sekretar Udruženja za poljoprivredu, vodoprivredu, ribarstvo, prehrambenu i duvansku industriju pri Privrednoj komori RS Slavko Stevanović. On je istakao da je ove godine nastavljen višegodišnji trend povećanja izvoza i pokrivenosti uvoza izvozom u ovoj oblasti, koji je lani prekinut. Ipak, do kraja godine ne očekuje nastavak tog trenda. Pozitivna kretanja u drugom polugodištu biće zaustavljena zbog velikih posljedica koje je izazvala suša, naročito u pogledu smanjene ponude kukuruza, stočne hrane, voća i povrća. Može se očekivati da će uvoz biti veći nego lani bez obzira na to što su prošlogodišnje poplave imale velike negativne posljedice i na neke od ovih proizvoda, kazao je Stevanović.

Vrijednost izvoza hrane, pića i duvana iz RS u prvom polugodištu 2015. iznosila je 101,7 miliona KM i povećana je za 9,5 miliona u odnosu na isti period lani, ali će ova pozitivna kretanja u drugom polugodištu biti zaustavljena zbog velikih posljedica koje je izazvala suša.

Rekao je to sekretar Udruženja za poljoprivredu, vodoprivredu, ribarstvo, prehrambenu i duvansku industriju pri Privrednoj komori RS Slavko Stevanović. On je istakao da je ove godine nastavljen višegodišnji trend povećanja izvoza i pokrivenosti uvoza izvozom u ovoj oblasti, koji je lani prekinut. Ipak, do kraja godine ne očekuje nastavak tog trenda.

- Pozitivna kretanja u drugom polugodištu biće zaustavljena zbog velikih posljedica koje je izazvala suša, naročito u pogledu smanjene ponude kukuruza, stočne hrane, voća i povrća. Može se očekivati da će uvoz biti veći nego lani bez obzira na to što su prošlogodišnje poplave imale velike negativne posljedice i na neke od ovih proizvoda - kazao je Stevanović.

On je istakao da će suša imati posljedice i u stočarskoj proizvodnji, što će se takođe negativno odraziti na stanje u spoljnotrgovinskoj razmjeni. Prema podacima Zavoda za statistiku RS, izvoz hrane, pića i duvana iz RS u prvih šest mjeseci je povećan za 10,3 odsto, a uvoz za 19,3 miliona KM ili 5,7 odsto, te je iznosio 358,4 miliona KM. Izvoz hrane i živih životinja povećan je za 6,8 odsto, a uvoz za 4,2 odsto, dok je kod pića i duvana izvoz porastao za 73,5 odsto, a uvoz za 3,8 odsto.

- Pozitivna kretanja u djelatnostima proizvodnje pića i duvana u suštini, ipak, samo djelimično popravljaju veoma loše stanje u ovom sektoru. I dalje je prisutan veliki uvoz i debalans, a pokrivenost uvoza izvozom je skoro dva puta manja nego u sektoru hrane i živih životinja - rekao je Stevanović i dodao da je najviše izvezeno slatkiša, a uvezeno žitarica. Podaci Komore pokazuju da je u odnosu na lani značajno smanjen izvoz u Srbiju i to za 19,1 odsto, dok je u Tursku povećan za 17 odsto. Pri uvozu nije bilo značajnijih razlika.

Vlada RS usvojila je juče informaciju o posljedicama suše u poljoprivrednoj proizvodnji u 2015. godini u kojoj je navedeno da će, prema trenutnim procjenama, gubici u agraru premašiti 200 miliona KM. Istaknuto je da su posebno ugrožena područja sa najintenzivnijom poljoprivredom - Semberija, Posavina i Lijevče polje te da je najugroženija kultura kukuruz, povrće na otvorenom polju i voćarska proizvodnja.

- Vremenske prilike negativno utiču i na stočarsku proizvodnju, posebno u sektoru mljekarstva, peradarstva i svinjarstva - istaknuto je u informaciji.

Navedeno je da je pored suše, u proteklom periodu na poljoprivrednim usjevima značajnu štetu pričinilo i olujno nevrijeme i grad koji je zahvatio jedan broj opština u Srpskoj. Ukupna šteta od grada, prema procjenama opštinskih komisija sa terena, iznosi 14,64 miliona KM.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Stočar" Ostoja Nikolić kaže da je vidljivo da je šteta ogromna, ali da ratari od pukog procjenjivanja te štete nemaju ništa i da im treba pomoć.

- Razumijemo da država nema novca, ali treba i država da razumije nas. Mi ovako nećemo moći preživjeti. Proizvođačima mlijeka ne može pomoći više niko, jer je šteta u ratarstvu ogromna i mi nećemo moći obezbijediti hranu za stoku. Doživjećemo takvu katastrofu u stočarstvu da će šteta biti nemjerljiva - naglasio je Nikolić.

Kazao je da je zbog svih problema sa kojima se suočavaju proizvodnja mlijeka u RS u posljednja dva-tri mjeseca smanjena za 40 odsto.

Mjere

U informaciji o posljedicama suše u poljoprivrednoj proizvodnji u 2015. godini navedeno je da je obezbijeđen novac za normalno funkcionisanje preduzeća "Protivgradna preventiva", zatim 1,5 miliona KM za podsticanje sistema za navodnjavanje i da su isplaćeni svi podsticaji iz 2014. godine.

- Za tekuću godinu isplaćeno je osam miliona KM podsticaja. Isplaćene su nadoknade dijela štete od poplave u poljoprivredi u 2014. godini, i to za više od 19.000 korisnika u iznosu većem od 11,6 miliona KM - navedeno je u informaciji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik