Puna implementacija Zakona o planiranju i izgradnji

Bez autora
Aug 23 2015

Državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije Aleksandra Damnjanović izjavila je danas da je u našoj zemlji zaživela primena Zakona o planiranju i izgradnji, a od 1. januara 2016. godine počinje i elektronsko izdavanje građevinskih dozvola.Damnjanović je ukazala na to da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvoj polovini ove godine izdata ukupno 2.161 građevinska dozvola, što je najviše u poslednjih sedam godina.

Državni sekretar Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Republike Srbije Aleksandra Damnjanović izjavila je danas da je u našoj zemlji zaživela primena Zakona o planiranju i izgradnji, a od 1. januara 2016. godine počinje i elektronsko izdavanje građevinskih dozvola.

Damnjanović je ukazala na to da je, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvoj polovini ove godine izdata ukupno 2.161 građevinska dozvola, što je najviše u poslednjih sedam godina.

Ministarstvo se u prethodnom periodu aktivno uključilo u kontrolu rada opštinskih i gradskih službi, navela je ona i dodala da su u početku primene izdate samo 202 građevinske dozvole u čitavoj Srbiji.

Uočava se rast svakog meseca i prema najnovijim podacima u julu je izdato 606 građevinskih dozvola i 880 rešenja, što su takozvane mini dozvole, precizirala je državni sekretar.

Prema njenim rečima, resorno ministarstvo je reagovalo u svim lokalnim samoupravama gde je utvrdilo da se zakon ne primenjuje, zbog čega su doneta podzakonska akta koja omogućavaju neposrednu primenu zakona u svim opštinama.

Ministarstvo se, kako je naglasila, priprema za sledeću fazu primene zakona od 1. januara, kada će u Srbiji konačno početi da se izdaju elektronske građevinske dozvole.

Izabran je softverski paket koji omogućava izdavanje elektronskih dozvola i već u oktobru Ministarstvo će zajedno sa svojim partnerima – USAID-om i NALED-om, početi edukaciju zaposlenih za primenu tog sistema, najavila je Damnjanović.

Ona je rekla da se na osnovu broj izdatih građevinskih dozvola  može oceniti da je puna implementacija Zakona o planiranju i izgradnji u toku, ali da je uočeno da neke opštine, na primer, traže od stranaka da dostave dokaze koje bi morale same da pribavljaju po službenoj dužnosti.

Damnjanović je dodala da Ministarstvo intenzivno radi na otklanjanju tog problema.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik