Paneli na krovu prave kilovate

Bez autora
Aug 24 2015

Trgovanje strujom uskoro bi moglo da bude posao i najobičnijeg domaćina. Ukoliko Ministarstvo energetike i rudarstva usvoji novi sistem, o kojem će se raspravljati u oktobru, svako će moći da proizvodi solarnu energiju za sopstvene potrebe, a višak da, putem dvosmernih brojila, vraća na elektromrežu. Srbija bi tako mogla da poveća i procenat struje koji pravi od Sunca, pogoto tokom leta kao što je ovo, i do 50 odsto. Da bi ostvarila svoje ciljeve u sektoru električne energije, Srbija će do 2020. godine da instalira dodatnih 1.092 megavata energije iz obnovljivih izvora. Od Sunca treba da dobijemo 10 megavata, kažu iz elektrodistribucije. Iako kvota koju je propisala Evropska energetska zajednica za solarnu enegriju samo deseti deo od ukupne količine struje koju treba da dobijemo iz obnovljivih izvora, Srbija sama može da poveća ovaj energetski bilans. Do sada smo obezbedili oko 80 odsto.

Trgovanje strujom uskoro bi moglo da bude posao i najobičnijeg domaćina. Ukoliko Ministarstvo energetike i rudarstva usvoji novi sistem, o kojem će se raspravljati u oktobru, svako će moći da proizvodi solarnu energiju za sopstvene potrebe, a višak da, putem dvosmernih brojila, vraća na elektromrežu.

Srbija bi tako mogla da poveća i procenat struje koji pravi od Sunca, pogoto tokom leta kao što je ovo, i do 50 odsto.

- Da bi ostvarila svoje ciljeve u sektoru električne energije, Srbija će do 2020. godine da instalira dodatnih 1.092 megavata energije iz obnovljivih izvora - kažu iz elektrodistribucije.

- Od Sunca treba da dobijemo 10 megavata.

Iako kvota koju je propisala Evropska energetska zajednica za solarnu enegriju samo deseti deo od ukupne količine struje koju treba da dobijemo iz obnovljivih izvora, Srbija sama može da poveća ovaj energetski bilans. Do sada smo obezbedili oko 80 odsto.

Kako je cena i dalje neatraktivna za masovnu potrošnju, domaćinstva retko postavljaju solarne panele za sopstvene potrebe. Na to se mahom odlučuju u udaljenim selima, koja nemaju struju iz distribucija ili oni koji imaju svest o zelenoj energiji.

- U proseku, za oko 10 kilovata struje iz Sunca za tehnologiju treba oko 15.000 evra - kaže Peđa Šuput, inženjer u firmi "Struktur kom", koja se bavi uvozom i distribucijom solarnih panela.

- Očekuje se da će veći broj domaćinstava krenuti da koristi energiju Sunca ako potrošači budu dobili pravo da proizvode struju za sebe, a da ostatak prodaju EPS, odnosno vraćaju u sistem. Ideja je da se naprave dvosmerna brojila. Sad je pitanje da li će distribucija plaćati domaćinstvima za energiju koju naprave ili će je oni skladištiti, pa koristiti za sopstvene potrebe.

Za solarni prijemnik treba oko četiri kvadrata, a ukoliko bi ga u proseku svako peto domaćinstvo ugradilo u Srbiji - to bi zamenilo potrošnju struje! U našoj zemlji ne postoje proizvođači solarnih panela, a u Srbiju se najčešće uvoze kineski.

Dozvole povlaćenima

Ministarstvo energetike i rudarstva obavestilo je povlašćene proizvođače solarne energije da je ovaj status istekao za dva proizvođača. Tako, svi koji žele da dobiju status mogu da se prijave prema određenoj proceduri.

- Ministarstvo će slobodni kapacitet za solarne elektrane raspodeliti počev od 9. septembra ove godine na osnovu zahteva podnetih isključivo na jednom šalteru pisarnice u Ulici kralja Milana 36 od 7.30 do 15.30 - napominju iz Ministarstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik