Kako do bolje naplate poreza

Bez autora
Aug 24 2015

Uz reformu pre svega bolju organizaciju, i tehničko-kadrovsko ojačavanje Poreske uprave, prema računici Fiskalnog saveta za tri-četiri godine prihodi od poreza bi bili 300-400 miliona evra veći. Vlada ima plan da uvede registar svih faktura i on lajn fiskalne kase koje bi stalno bile povzane s poreznicima.Misiju MMF-a koja je došla u drugu kontrolu primene trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti Vlada je, reklo bi se, sačekala prilično opušteno. Razlog za to je stanje u državnoj kasi - u njoj je 70 milijardi dinara više nego što se očekivalo početkom godine.

Uz reformu pre svega bolju organizaciju, i tehničko-kadrovsko ojačavanje Poreske uprave, prema računici Fiskalnog saveta za tri-četiri godine prihodi od poreza bi bili 300-400 miliona evra veći. Vlada ima plan da uvede registar svih faktura i on lajn fiskalne kase koje bi stalno bile povzane s poreznicima.

Misiju MMF-a koja je došla u drugu kontrolu primene trogodišnjeg aranžmana iz predostrožnosti Vlada je, reklo bi se, sačekala prilično opušteno. Razlog za to je stanje u državnoj kasi - u njoj je 70 milijardi dinara više nego što se očekivalo početkom godine.

Deo te uštede je nastao zbog manje javnih investicija ali je glavnica, oko 60 milijardi, od bolje naplate prihoda, posebno akciza i poreza.

Od početka godine država je naplatila 268 milijardi dinara poreza na dodatu vrednost - sedam milijardi više nego u istom periodu prošle godine. Veći je PDV i na domaće i na uvozne proizvode i usluge, pa se rast prihoda objašnjava, delom, rastom privrede, ali više boljim radom poreznika.

Međutim, i dalje je niži nego 2012. i ranijih godina.

"Može bolje i mora bolje jer je borba protiv sive ekonomije bitna ne samo za bolje punjenje budžeta, ona je vrlo bitna za privredni rast kako bi se obezbedili jednaki uslovi poslovanja", smatra Nikola Altiparmakov, član Fiskalnog saveta.

Ministar finansija Dušan Vujović kaže da je trud uložen da se poboljša naplata PDV-a i da se u neto izrazu smanje neopravdane refundacije, povraćaj PDV-a.

"Imamo situacije gde se koriste nepostojeće veštačke fakture. Izvrši se povraćaj PDV-a, pa se firma u roku od 24 sata zatvori. To su takozvane veštačke firme koje se prave da bi se pare povukle od države", kaže Vujović.

U 6.500 kontrola poreznici su otkrili da gotovo svaka treća radnja, lokal, firma, krši zakon - ima neprijavljene radnike, ne knjiži robu ili ne daje fiskalne račune. Protiv njih su pokrenuli prekršajene postupke i privremno im zabranili rad.

Nikola Altiparmakov ističe da su potrebne dubinske mere, navodeći kao primer da se ne može jednom zatvoriti neki kafić a da se očekuje da će se rešiti problem.

Uz reformu pre svega bolju organizaciju, i tehničko-kadrovsko ojačavanje Poreske uprave, prema računici Fiskalnog saveta za tri-četiri godine prihodi od poreza bi bili 300-400 miliona evra veći.

U međuvremenu, Vlada ima plan - da uvede registar svih faktura i on lajn fiskalne kase koje bi stalno bile povzane s poreznicima.

"Čini mi se da je 15-20 odsto povećanje PDV-a realno. Znači, sa sadašnjih 400 milijardi mi možemo da podignemo PDV i na 420, 440 milijardi najmanje, a možda i više", kaže Vujović.

Prema njegovim rečima, zemlje u okruženju pokazale su da se uvođenjem fiskalnih kasa povećava stepen plaćanja, jer kako kaže, ljudi se jendostavno plaše da izdaju te takozvane profakture umesto pravog fiskalnog računa.

"Sigurno ćemo podržati i što pre uvesti on lajn fiskalne kase", istakao je Vujović.

Utaje poreza odnosno sive ekonomije ima u svim oblastima i u svakoj zemlji. Prema istraživanjima, u Srbiji je u sivoj zoni oko devet milijardi evra, 30 odsto BDP-a, a prosek regiona je 25 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik