Trgovinska razmjena porasla 2,4%

Bez autora
Aug 25 2015

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore u prvih sedam mjeseci je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 1,22 milijarde eura, što je 2,4 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 165,7 miliona eura, što je 6,9 odsto manje u odnosu na uporedni period. Ukupan uvoz bio je četiri odsto veći i iznosio je oko 1,06 milijardi eura. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 15,7 odsto i manja je u odnosu na pokrivenost u istom periodu prošle godine, kada je iznosila 17,5 odsto, navodi se u saopštenju. U strukturi izvoza najviše su zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu, sa oko 55,6 miliona eura, a čine ih obojeni metali u iznosu od 38,3 miliona eura i gvožđe i čelik u iznosu 13,9 miliona eura.

Ukupna spoljnotrgovinska razmjena Crne Gore u prvih sedam mjeseci je, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila 1,22 milijarde eura, što je 2,4 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

Iz Monstata je saopšteno da je izvezena roba vrijedna 165,7 miliona eura, što je 6,9 odsto manje u odnosu na uporedni period. Ukupan uvoz bio je četiri odsto veći i iznosio je oko 1,06 milijardi eura.

"Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 15,7 odsto i manja je u odnosu na pokrivenost u istom periodu prošle godine, kada je iznosila 17,5 odsto", navodi se u saopštenju.

U strukturi izvoza najviše su zastupljeni proizvodi svrstani po materijalu, sa oko 55,6 miliona eura, a čine ih obojeni metali u iznosu od 38,3 miliona eura i gvožđe i čelik u iznosu 13,9 miliona eura.

U strukturi uvoza najviše su zastupljene mašine i transportni uređaji u iznosu od 239,7 miliona eura, koji čine drumska vozila u iznosu od 70,2 miliona eura i električne mašine, aparati i uređaji u iznosu od 47,2 miliona eura.

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, pojedinačno, bili su Srbija sa 35,3 miliona eura, Italija sa 30,7 miliona EUR i Bosna i Hercegovina (BiH) sa 19,5 miliona eura.

Glavni spoljnotrgovinski partneri u uvozu pojedinačno su bili Srbija sa 288,1 milion eura, Kina sa 112,3 miliona eura i BiH sa 72,1 milion eura.

Spoljnotrgovinska razmjena bila je najveća sa potpisnicama Centralnoevropskog sporazuma o zoni slobodne trgovine (CEFTA) i Evropskom unijom (EU).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik