Stopiran izvoz mlijeka iz BiH u zemlje EU

Bez autora
Aug 26 2015

Evropska komisija odgodila je primjenu Odluke izvoza mlijeka iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju. Ovu informaciju potvrdio je i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. Odluka je donesena zbog žalbe jedne od zemalja članica Evropske unije, a kako nezvanično saznajemo, žalbu je uložila susjedna Hrvatska.Danas je kancelarija za veterinarstvo Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH zaprilmila da je jedna zemlja uložila žalbu na odluku Evropske komisije o stavljanju BiH na pozitivnu listu za izvoz miljeka u EU, kazao je ministar Šarović.

Evropska komisija odgodila je primjenu Odluke izvoza mlijeka iz Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, saznaje "Avazov" portal. Ovu informaciju potvrdio nam je i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Odluka je donesena zbog žalbe jedne od zemalja članica Evropske unije, a kako nezvanično saznajemo, žalbu je uložila susjedna Hrvatska.

- Danas je kancelarija za veterinarstvo Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH zaprilmila da je jedna zemlja uložila žalbu na odluku Evropske komisije o stavljanju BiH na pozitivnu listu za izvoz miljeka u EU - kazao nam je ministar Šarović.

Kako je dodao, BiH je insistirala na tome da nam se kaže o kojoj se zemlji radi, ali nam ta informacije nije data. Evropska komisija će žalbu razmatrati 16. septembra.

- U pitanju je vjerovatno strah nekih zemalja EU od konkurencije i zato nam pokušavaju zatvoriti već otvorena vrata izvoza mlijeka - rekao je Šarović.

Direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba kazao je kako su zaprepašteni inormacijom da je jedna od zemalja članica EU uložila žalbu na izvoz bh. mlijeka u zemlje Evropske unije, koji je od danas trebao da počne.

- Zaprepašteni smo. Da se to desilo u roku kada su članice mogle dati komentare i kada je status liste bio na raspravi među članicama i te su rekli da jedna članica nije dala pristanak, mi bi to shvatili. Ali, na dan kada krene izvoz da se to desi, nije nam jasno – rekao je Kalaba.

Kalaba je podsjetio da su članice EU mogle do 13.augusta dati komentare na listu izvoznika iz BiH, ali da nije bilo prigovora sve do danas, kada je najavljena prva pošiljka mlijeka iz BiH za EU.

On je dodao da ova situacija nanosi veliku štetu bh.proizvođačima mlijeka, te je prema njegovim informacijama pošiljka koja je trebala da krene iz Livna za EU već bila i ocarinjena.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik