U RMU Banovići stižu damper kamioni vrijedni 9 miliona KM

Bez autora
Aug 27 2015

S ciljem povećanja produktivnosti i modernizacije na površinskim kopovima RMU "Banovići", uskoro će raditi četiri nova damper kamiona. Kamioni proizvođača "Belaz" pridružiće se floti od oko 15 postojećih. Za njihovu nabavku uloženo je oko 9 miliona KM. Prvi damper kamioni RMU "Banovići" nabavili su 2000. godine, zatim 2005, koji su vremenom ostarili i trenutno imaju određene zastoje. Stoga je bilo neophodna njihova nabavka. Montažu kamiona su vršili radnici RMU "Banovići, to su ustaljene ekipe koje su vršile montažu i prethodnih 15 kamiona prozvođača "Belaz". Montaža sva četiri damper kamiona trajat će oko 30 radnih dana, kazao je Mirnes Softić, rukovodilac mašinskih poslova na montaži damper kamiona.

U RMU Banovići stižu damper kamioni vrijedni 9 miliona KMS ciljem povećanja produktivnosti i modernizacije na površinskim kopovima RMU "Banovići", uskoro će raditi četiri nova damper kamiona.

Kamioni proizvođača "Belaz" pridružiće se floti od oko 15 postojećih. Za njihovu nabavku uloženo je oko 9 miliona KM, prenosi RTV Slon.

Prvi damper kamioni RMU "Banovići" nabavili su 2000. godine, zatim 2005, koji su vremenom ostarili i trenutno imaju određene zastoje. Stoga je bilo neophodna njihova nabavka.

- Montažu kamiona su vršili radnici RMU "Banovići, to su ustaljene ekipe koje su vršile montažu i prethodnih 15 kamiona prozvođača "Belaz". Montaža sva četiri damper kamiona trajat će oko 30 radnih dana - kazao je Mirnes Softić, rukovodilac mašinskih poslova na montaži damper kamiona.

Ključ uspjeha RMU "Banovići" je kontinuirani nabavak opreme koja pomaže u realizaciji i olakšanju svakodnevnih poslova. Cilj menadžmenta RMU "Banovići" jeste ostvariti godišnji plan, a to je milion i 600 hiljada tona separisanog uglja i 12 miliona kubika otkrivke. S obzirom na to da se površinski kopovi produbljavaju, četiri kamiona kapaciteta 136 tona pomoći će u povećanju otkrivke, a samim tim i realizaciji ambicioznog godišnjeg plana.

- Što se tiče otkrivke ona ide oko 82%, ugalj negdje oko 92%, ali do kraja godine ima dovoljno vremena da na ovim novim kamionima koji će učestvovat u ostvarenju procenta otkrivke da se dostigne taj nivo približno 100% i na uglju i na otkrivci - dodao je dr. Munever Čergić, direktor RMU "Banovići".

Ovo bi bila posljednja nabavka kamiona, ne samo za ovu, nego i za narednih desetak godina, tvrdi direktor Čergić.

Do kraja godine očekuje se da će biti objavljen tender za nabavku transportnog sistema za prevoz jalovine iz površinskog kopa Turija u površinski kop Čubrić. Kada se taj plan ostvari, kamioni neće više morati sa velikih dubina ugalj izvlačiti na vanjska odlagališta nego će se voziti do drobilica gdje će se vršiti transport.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik