Solarna energija-potencijal za ekonomski razvoj

Bez autora
Aug 27 2015

U Trebinju je danas održan okrugli sto o temi "Solarna energija-potencijal za razvoj", na kome je ukazano na značaj solarne energije za ekonomski razvoj, njenog korišćenja za hlađenje i grijanje prostora, kao i iznalaženja novih izvora energije koji bi bili isplativiji. Predsjednik savjeta Ekonomskog instituta Banjaluka Aleksandar DŽombić rekao je da ovaj projekat pokreće veoma važno pitanje - koliko smo svjesni da moramo voditi računa o zaštiti životne sredine. Kada je riječ o trebinjskoj regiji, DŽombić je istakao da u Hercegovini postoje mogućnosti za razvoj solarne energije, ali da potencijali nisu iskorišteni na najbolji način. Jako je važno da se podstakne razgovor o ovom pitanju i ukaže ne samo na tehnološke, već i na ekonomske mogućnosti solarne energije, naglasio je DŽombić i dodao da država mora dati podsticaj i podršku, jer je solarna energija veoma isplativa.

U Trebinju je danas održan okrugli sto o temi "Solarna energija-potencijal za razvoj", na kome je ukazano na značaj solarne energije za ekonomski razvoj, njenog korišćenja za hlađenje i grijanje prostora, kao i iznalaženja novih izvora energije koji bi bili isplativiji.

Predsjednik savjeta Ekonomskog instituta Banjaluka Aleksandar DŽombić rekao je da ovaj projekat pokreće veoma važno pitanje - koliko smo svjesni da moramo voditi računa o zaštiti životne sredine.

Kada je riječ o trebinjskoj regiji, DŽombić je istakao da u Hercegovini postoje mogućnosti za razvoj solarne energije, ali da potencijali nisu iskorišteni na najbolji način.

"Jako je važno da se podstakne razgovor o ovom pitanju i ukaže ne samo na tehnološke, već i na ekonomske mogućnosti solarne energije", naglasio je DŽombić i dodao da država mora dati podsticaj i podršku, jer je solarna energija veoma isplativa.

On je rekao da se u realizaciji ovih planova ide polako, zbog ograničenih sredstava, ali i činjenice da su finansijske mogućnosti za razvoj solarne energije male zbog socijalnih pitanja koja su prioritet svake vlade.

"Nedostaju nam značajnija sredstva za ove namjene, ali siguran sam da ćemo u budućnosti morati da kreiramo neki ambijent da se iznađe novac i solarna energija maksimalno iskoristi", napomenuo je DŽombić.

Direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske Srđan Todorović rekao je da su najveći zagađivači svi koji ispuštaju bilo kakvu vrstu izduvnih gasova.

"Zbog toga su svi privredni subjekti, preko toplana do automobila koji zagađuju okolinu, obavezni da plate određenu vrstu naknade da bi mogli da budu finansirani projekti i subjekti koji će se baviti smanjenjem zagađenja životne sredine. Mi sada raspolažemo malim dijelom sredstava i namjera nam je da ubuduće postavimo dodatne propise da bismo značajnije mogli da finansiramo ove projekte", naglasio je Todorović.

On je istakao da je bitna bolja saradnja između institucija koje se bave zaštitom životne sredine, energetskom efikasnošću, obnovljivim izvorima i subjekata koji se bave privrednim i održivim razvojem.

Projekat "Solarna energija-potencijal za razvoj" finansiran je od Evropske komisije, a nosilac projekta je Naučni park iz Trsta.

Organizatori okruglog stola su Fond za zaštitu životne sredine Republike Srpske i Ekonomski institut Banjaluka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik