Jesen pustoši novčanike bh. građana

Bez autora
Aug 27 2015

Neizbježni troškovi koji narednih mjeseci očekuju brojna domaćinstva opustošiće ionako siromašne kućne budžete. Drva za ogrev, povrće i voće za zimnicu, priprema vozila za zimske uslove vožnje, te opremanje školaraca i studenata za novu školsku, odnosno akademsku godinu, samo su neki od tih izdataka.Najpreče je, što je prije moguće, obezbijediti energent da bi stambene prostorije, kada temperature padnu, bile tople, za šta treba minimalno deset kubnih metara drva, što odnosi gotovo cijelu prosječnu platu.

Neizbježni troškovi koji narednih mjeseci očekuju brojna domaćinstva opustošiće ionako siromašne kućne budžete.

Drva za ogrev, povrće i voće za zimnicu, priprema vozila za zimske uslove vožnje, te opremanje školaraca i studenata za novu školsku, odnosno akademsku godinu, samo su neki od tih izdataka.

Najpreče je, što je prije moguće, obezbijediti energent da bi stambene prostorije, kada temperature padnu, bile tople, za šta treba minimalno deset kubnih metara drva, što odnosi gotovo cijelu prosječnu platu.

"Po kubiku, kod mene bukovo drvo košta 65 maraka, s tim što od mene dobijate prevoz koji je u tu cijenu uračunat. Na to ćete platiti još pet maraka za rezanje, te isto toliko za cijepanje. Dakle, desetak metara na kraju vas izađe oko 750 maraka", ispričao je prodavac drva iz Banjaluke.

Većini domaćinstava teško je da obezbijedi ovu cifru, a kada na to dodamo da brojne kuće imaju đaka za školu ili studenta za fakultet, onda troškovi izazivaju još jaču glavobolju.

Primjera radi, po gruboj procjeni, za učenika je već do prvog dana škole potrebno minimalno 200 maraka da bi se obezbijedile osnovne potrepštine, poput knjiga, školske torbe i pribora.

"I to je minimalan iznos. Već mjesec kasnije, kada se oporavimo od ovog troška, moraću sinu da kupim i deblju jaknu, cipele za zimu, bar jedne hlače i dva duksa", navodi Mira S., majka učenika koji 1. septrembra kreće u 6. razred.

Njen muž moraće da pripremi vozilo za zimu, jer je od 15. novembra potrebna zimska oprema, a prema računici - samo dvije zimske gume koje će postaviti na prednje točkove izaći će ga 160 maraka.

Njihovo domaćinstvo će, pritom, špajz popuniti sa nekoliko desetina tegli i flaša zimnice, a to će ih, kako računaju, kada kupe povrće, voće, začine i ambalažu, izaći dodatnih 100 maraka.

Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja građana DON Prijedor, navodi da jesenje pripreme i te kako koštaju građane.

"Uzmemo li domaćinstva koja imaju učenike, treba naglasiti da priprema ne podrazumijeva samo školski pribor i knjige, već i odjeću i obuću. Osim toga, potrebno je nabaviti i drva, a oni koji se griju na struju, imaće veće račune, što je još jedan udar na kućne budžete građana", kazala je Marićeva.

Prema njenim riječima, oni građani koji na sve to imaju i automobil moraće da, ako je nemaju, nabave i zimsku opremu kako ne bi platili kaznu.

"Veliki broj građana će biti prinuđen da podigne kredit, na primjer u mikrokreditnim organizacijama. Drugi će rješenja vidjeti u pozajmicama u bankama", naglasila je Marićeva.

Slično je kazala i Nedeljka - Neška Ilijić, izvršni direktor Udruženja građana "Oaza" Trebinje, koja ističe da potrošačima stižu brojni troškovi, koje će jako teško da pokriju.

"Podižu se pozajmice preko banaka ili krediti u mikrokreditnim organizacijama, i onda se to otplaćuje godinu dana. Kada godina prođe, već dolaze isti ti troškovi", podsjeća Ilijićeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik