Ministarstvo privrede KS-a: Partnerstvom do radnih mjesta

Bez autora
Aug 27 2015

Ministarstvo privrede KS-a će u narednom periodu dati prioritet projektima javnoprivatnog karaktera, jer je opredjeljenje Vlade KS-a da ova vrsta projekata treba u budućnosti imati primat.Kazao je ovo Muharem Šabić, ministar privrede KS-a Muharem Šabić na sastanku sa direktorom Projekta unapređenja lokalnog poslovanja GOLD Gabrielom Abrahamom, šefom javnog sektora Vojislavom Ivanovićem i savjetnicom za javnoprivatno partnerstvo Šemsom Alić.

Ministarstvo privrede KS-a će u narednom periodu dati prioritet projektima javnoprivatnog karaktera, jer je opredjeljenje Vlade KS-a da ova vrsta projekata treba u budućnosti imati primat.

Kazao je ovo Muharem Šabić, ministar privrede KS-a Muharem Šabić na sastanku sa direktorom Projekta unapređenja lokalnog poslovanja GOLD Gabrielom Abrahamom, šefom javnog sektora Vojislavom Ivanovićem i savjetnicom za javnoprivatno partnerstvo Šemsom Alić.

Dodao je i da se očekuje da realizacija ovakvih projekata može osigurati nova radna mjesta, čime bi se značajno povećao i stepen zaposlenosti u KS-u.

Direktor Abraham je upoznao ministra Šabića da projekt unapređenja lokalnog poslovanja GOLD podržavaju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Švedska razvojna agencija (SIDA), kao i da aktivno sarađuje sa 47 općina u BiH s ciljem njihovog ekonomskog razvoja, od kojih ih je i pet iz KS-a.

Predstavnici GOLD-a su naveli sve nivoe zakonodavne vlasti u BiH koji su donijeli propise kojim se regulira javno - privatno partnerstvo te su istakli ciljeve djelovanja koji podrazumijevaju uspostavu sistema za lokalni razvoj, pomoć općinama u dizajnu i implementaciji projekata, uspostavu javno - privatnog dijaloga kao i pomoć privatnom sektoru.

Ministar Šabić je podsjetio goste i da je Skupština KS-a 2011. donijela Zakon o javno - privatnom partnerstvu kojim se određuje pojam i predmet javno - privatnog partnerstva, definiše javno tijelo, javni i privatni partner i drugi osnovni pojmovi, utvrđuje cilj i načela, uređuju modeli javno - privatnog partnerstva u KS-u, planiranje i pripremanje, postupak predlaganja, odobravanja i provedbe projekata javno - privatnog partnerstva u oblastima koje su u nadležnosti KS-a, Grada Sarajeva i općina, prava i obaveze javnih i privatnih partnera, osnivanje i nadležnosti Komisije za javno - privatno partnerstvo, pravna zaštita te druga pitanja od značaja za ovaj model poslovanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik