Od EU zapadnom Balkanu 600 miliona evra

Bez autora
Aug 27 2015

redsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beču da zemlje zapadnog Balkana pripadaju Evropi i žele da budu u EU, ali i podvukao da region na Uniju gleda kao na organizaciju sa kojom deli iste vrednosti. Vučić je u obraćanju novinarima nakon završetka Samita o zapadnom Balkanu, zajedno sa kancelarom Nemačke Angelom Merkel, visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini i kancelarom Austrije Vernerom Fajmanom, rekao da zemlje zapadnog Balkana ne traže pomoć, niti mole Evropljane da ih prihvate takve kakve jesu. Uspeli smo da pretvorimo ekonomski put u put rasta i svi zajedno možemo da budemo jedna nova snaga. Svi mi verujemo da pripadamo Evropi i verujemo da bi trebalo da pripadamo Uniji, rekao je premijer. On je, naglašavajući da govori ispred svih zemalja regiona, naveo da Evropsku uniju ne volimo zato što na nju gledamo kao na automat za podizanje novca, već kao organizaciju koja se sastoji od brojnih institucija sa veoma važnim vrednostima koje delimo.

redsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beču da zemlje zapadnog Balkana pripadaju Evropi i žele da budu u EU, ali i podvukao da region na Uniju gleda kao na organizaciju sa kojom deli iste vrednosti.

Vučić je u obraćanju novinarima nakon završetka Samita o zapadnom Balkanu, zajedno sa kancelarom Nemačke Angelom Merkel, visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini i kancelarom Austrije Vernerom Fajmanom, rekao da zemlje zapadnog Balkana ne traže pomoć, niti mole Evropljane da ih prihvate takve kakve jesu.

Uspeli smo da pretvorimo ekonomski put u put rasta i svi zajedno možemo da budemo jedna nova snaga. Svi mi verujemo da pripadamo Evropi i verujemo da bi trebalo da pripadamo Uniji, rekao je premijer.

On je, naglašavajući da govori ispred svih zemalja regiona, naveo da Evropsku uniju ne volimo zato što na nju gledamo kao na automat za podizanje novca, već kao organizaciju koja se sastoji od brojnih institucija sa veoma važnim vrednostima koje delimo.

Zato danas ne insistiramo samo na novčanoj pomoći, već političkoj podršci Angele Merkel, Fajmana i Mogerini i duboko smo im zahvalni na tome, a sposobni smo da dovoljno zaradimo sami, poručio je Vučić.

Predsednik Vlade Srbije je istakao da je na samitu analizirano ono što je već ostvareno nakon Berlinskog samita prošle godine, objasnivši da su postignuta poboljšanja u različitim oblastima.

Potpisana je, kako je naveo, zajednička deklaracija o uspostavljanju regionalne kancelarije za omladinsku saradnju. U tome su učestvovale ne samo Srbija i Albanija, već sve druge zemlje zapadnog Balkana koje su dale svoju podršku, sa ciljem da se ljudi u regionu ubede u to da su prijateljstvo i pomirenje nešto što je vredno i što će se možda isplatiti, predočio je on.

Vučić je naglasio da ne postoji alternativa takvoj vrsti rada, ističući da je na samitu bilo reči i o infrastrukturnim projektima, što je bitno za sve ljude zapadnog Balkana.

Ekonomija je određena kao najvažnije pitanje za zemlje zapadnog Balkana, podsetio je on i istakao problem balkanskog mentaliteta koji podrazumeva borbu za kratkoročne političke ciljeve, kao i stav da je država odgovorna za sve.

Zato su veoma važne promene, napomenuo je Vučić i u prilog tome naveo reforme koje se tiču fiskalne konsolidacije i sređivanja javnih finansija.

Zemlje zapadnog Balkana, ponovio je premijer, pripadaju Evropi, a iako smo iz različitih zemlja i naroda, delimo uglavnom iste vrednosti. Siguran sam u to da će vaše poštovanje pronaći plodno tle u našim zemljama. Još jednom hvala na podršci svim zemljama regiona, a pogotovo Srbiji, zaključio je Vučić.

Na Samitu zemalja zapadnog Balkana dogovoreno je da EU izdvoji 600 miliona evra za regionalne infrastrukturne projekte, zatražena je značajnija pomoć u rešavanju problema izbeglica i konastatovano da je neophodno što pre otvoriti prva poglavlja u pregovorima o članstvu Srbije u EU.

Dogovoreni paket podrške predviđen je za 10 različitih perioda koji će biti pokrenuti u narednom periodu, a među kojima je autoput Niš–Priština–Drač, kao i modernizacija železničke pruge između Beograda i Sarajeva.

Takođe, potvrđena su 24 projekata koja će biti realizovana narednih godina u vrednosti od približno 7,7 milijardi evra.

Ovim projektima treba da bude postignut rast bruto BDP-a od jedan odsto godišnje u zemljama zapadnog Balkana, a cilj je i da se u narednih 15 godina otvori 200.000 novih radnih mesta.

Na Samitu je najavljena i izrada mapa puta za uvođenje dualnog sistema obrazovanja u zemljama zapadnog Balkana po uzoru na Austriju.

Od 600 miliona evra, koliko je dogovoreno za infrastrukturni paket, 200 miliona će biti opredeljeno iz pomoći EU za približavanje Uniji, a preostalih 400 miliona evra od drugih institucija, poput Nemačke banke za razvoj (KfW), Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Na ovom skupu, koji okuplja lidere regiona i EU, zaključeno je da Evropa mora da nađe zajedničko rešenje za problem azilanata i da sve njene članice moraju da preuzmu svoj deo odgovornosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik