Investicioni projekti važni za čitav region

Bez autora
Aug 27 2015

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas u Beču sastanku posvećenom projektu izgradnje autoputa Niš–Priština. Sastanku, koji je organizovalo Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Austrije, prisustvovali su i premijer Albanije Edi Rama, predsednik EBRD-a Suma Čakrabarti, komesar EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc, Isa Mustafa i drugi predstavnici Prištine. Vučić je ponovio da Srbija može da počne radove na izgradnji deonice u dužini od 77 kilometara već krajem 2016. godine, i istakao važnost saradnje evropskih institucija sa vladama zemalja regiona u cilju što bržeg početka izvođenja radova. On je naglasio da je ovaj projekat važan za čitav region, jer će ubrzati protok robe i ljudi, pojačati trgovinsku razmenu i povećati broj turista.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas u Beču sastanku posvećenom projektu izgradnje autoputa Niš–Priština.

Sastanku, koji je organizovalo Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Austrije, prisustvovali su i premijer Albanije Edi Rama, predsednik EBRD-a Suma Čakrabarti, komesar EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc, Isa Mustafa i drugi predstavnici Prištine.

Vučić je ponovio da Srbija može da počne radove na izgradnji deonice u dužini od 77 kilometara već krajem 2016. godine, i istakao važnost saradnje evropskih institucija sa vladama zemalja regiona u cilju što bržeg početka izvođenja radova.

On je naglasio da je ovaj projekat važan za čitav region, jer će ubrzati protok robe i ljudi, pojačati trgovinsku razmenu i povećati broj turista.

Rama je rekao da je neophodno da Evropa podrži zemlje zapadnog Balkana konkretnim projektima, uz ocenu de će se, ako se bude predugo čekalo na evropsku podršku, i legitimitet i optimizam koji trenutno vladaju u zemljama regiona vratiti kao bumerang.

Čakrabarti je naglasio da je potrebno obezbediti slobodan protok robe na ovom putu kako bi projekat bio isplativ.

On je predložio održavanje sastanka predstavnika zemalja uključenih u projekat sa predstavnicima EBRD-a i Evropske unije, na kojem bi bili definisani načini finansiranja koji neće opteretiti javni dug zemalja nosilaca projekta.

Autoput Niš–Priština–Drač među najvažnijim projektima za Srbiju

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beču sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Sumom Čakrabartijem o projektima koje će Srbija predstaviti na današnjem Samitu zapadnog Balkana.

Vučić je istakao da je za Srbiju jedan od najvažnijih projekata izgradnja autoputa Niš–Priština–Drač, i izrazio očekivanje da naša zemlja, ubrzanom izradom studije o izvodljivosti i kompletne projektne dokumentacije, već pre kraja 2016. godine može da počne sa izvođenjem građ‎evinskih radova na deonici puta Niš–Merošina– Prokuplje–Kuršumlija–Merdare, u dužini od 77 kilometara.

Čakrabarti je naglasio da će ‎EBRD učiniti sve kako bi ubrzao realizaciju ovog izuzetno značajnog projekta za čitav region.

On je istakao da lično često Srbiju navodi kao primer uspešnih fiskalnih reformi, i uputio poziv premijeru Vučiću da prisustvuje velikom Investicionom samitu, koji će biti održan u Londonu u februaru naredne godine.

Vučić je od EBRD zatražio savete i pomoć u privlačenju stranih investicija, podršku projektima Svetske banke u privatizaciji preduzeća, naročito onih u restrukturiranju, kao i njihovo iskustvo u razvijanju preduzetničkog duha, čiji je nedostatak, kako je ocenio, najveća smetnja brzom ekonomskom napretku Srbije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik