Od 526 preduzeća za više od 400 definisana sudbina

Bez autora
Aug 27 2015

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da je do danas od 526 preduzeća za više od 400 definisana sudbina i nagalsio da će kompletan proces, računajući i rešavanje sudbine 17 strateških preduzeća, biti završen za manje od godinu dana. Ministar je rekao da je u dogovoru sa MMF i Svetskom bankom privatizacija 17 strateških preduzeća produžena do maja naredne godine. Produžetak roka za privatizaciju ovih preduzeća govori o poverenju koje je Vlada Srbije stekla kod ovih institucija, jer im aktivnostima i agrumentima dokazujemo da zaista preduzimamo sve moguće korake da ovaj proces okončamo, naglasio je on. Sertić je rekao da se, s druge strane, Vlada Srbije bori da sačuva svako radno mesto i da svakom preduzeću koje ima potencijal obezbedi da nastavi poslovanje, ali po tržišnim uslovima.

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da je do danas od 526 preduzeća za više od 400 definisana sudbina i nagalsio da će kompletan proces, računajući i rešavanje sudbine 17 strateških preduzeća, biti završen za manje od godinu dana.

Ministar je gostujući u Jutarnjem programu RTV Pink rekao da je u dogovoru sa MMF i Svetskom bankom privatizacija 17 strateških preduzeća produžena do maja naredne godine.

Produžetak roka za privatizaciju ovih preduzeća govori o poverenju koje je Vlada Srbije stekla kod ovih institucija, jer im aktivnostima i agrumentima dokazujemo da zaista preduzimamo sve moguće korake da ovaj proces okončamo, naglasio je on.

Sertić je rekao da se, s druge strane, Vlada Srbije bori da sačuva svako radno mesto i da svakom preduzeću koje ima potencijal obezbedi da nastavi poslovanje, ali po tržišnim uslovima.

Ministar Sertić je rekao da su za 98 preduzeća i 50 medijskih kuća objavljeni javni pozivi za privatizaciju. Mali broj ovih preduzeća će biti privatizovan na klasičan način, jer imaju negativan kapital, velika dugovanja, tužbe radnika i ostalih poverioca, rekao je Sertić i dodao da će zato najveći broj njih otići u stečaj koji ne znači nužno bankrot, jer ona mogu biti kupljena iz stečaja.

Za manje od godinu dana završićemo proces koji su drugi odugovlačili skoro trideset godina, istakao je Serttić.

Sertić je naglasio da je okončanje procesa privatizacije strateški proces, jer će se prekinuti začarani krug dugovanja.

Ministar Sertić je govoreći o Konfernciji o Zapadnom Balkanu koja se održava u Beču rekao da je ona značajna i u ekonomskom i u političkom smislu. Naš cilj je da budemo najbolji u regionu i da budemo faktor političke stabilnosti, naglasio je Sertić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik