Grad "ubio" cenu jabuka

Bez autora
Aug 27 2015

U Alibunaru je počela berba jabuka i voćari su zadovoljni rodom, ali ne i kvalitetom ploda, jer zbog grada na ovom području jabuka nije prve klase. Samo oni koji imaju svoje hladnjače i različite vrste voća u svojim voćnjacima, nadaju se i dobroj zaradi. Dinu Lotrean u voćnjaku na osam hektara ima jabuke, kruške, šljive i trešnje. Na rusko tržište je izvezao 12 tona sitno rezane kruške za kompot, ali sad nema inostranog kupca za 70 tona jabuke, koja je druge klase, zbog grada koji je oštetio plod. Mnogo mu znači što ima svoju hladnjaču u koju će moći da uskladišti ovogodišnji rod. Ovakvu jabuku ne možemo da prodamo na inostrano tržište, a za naše biće dobra u januaru, kada se potroše zalihe jabuke prve klase. Tada će i ovakva moći da se proda, kaže Dinu Lotrean, voćar iz Alibunara. Dinu plaća berače 150 dinara na sat i bez obzira na godine svi obavljaju svoj posao kako treba. Ima i đaka kao na primer Stefan Stepanović koji koristi poslednje dane rasputa da zaradi neki dinar pred polazak u školu.

U Alibunaru je počela berba jabuka i voćari su zadovoljni rodom, ali ne i kvalitetom ploda, jer zbog grada na ovom području jabuka nije prve klase. Samo oni koji imaju svoje hladnjače i različite vrste voća u svojim voćnjacima, nadaju se i dobroj zaradi.

Dinu Lotrean u voćnjaku na osam hektara ima jabuke, kruške, šljive i trešnje. Na rusko tržište je izvezao 12 tona sitno rezane kruške za kompot, ali sad nema inostranog kupca za 70 tona jabuke, koja je druge klase, zbog grada koji je oštetio plod. Mnogo mu znači što ima svoju hladnjaču u koju će moći da uskladišti ovogodišnji rod.

"Ovakvu jabuku ne možemo da prodamo na inostrano tržište, a za naše biće dobra u januaru, kada se potroše zalihe jabuke prve klase. Tada će i ovakva moći da se proda", kaže Dinu Lotrean, voćar iz Alibunara.

Dinu plaća berače 150 dinara na sat i bez obzira na godine svi obavljaju svoj posao kako treba. Ima i đaka kao na primer Stefan Stepanović koji koristi poslednje dane rasputa da zaradi neki dinar pred polazak u školu.

"Radimo od jutra, pa do dva sata popodne. Nije teško, a može da se zaradi i svaki dinar dobro dođe", rekao je Stepanović.

Suša je najviše prijala grožđu i Dinu očekuje da će minus od jabuka nadoknaditi njegovom prodajom, a kupci iz Rumunije već su se najavili.

"Najbolje je rodilo grožđe. Odličan je i kvalitet, dobra je i cena i nema razloga da ne budem zadovoljan", smtra Lotrean.

Berba grožđa u Alibunaru počinje sledećeg vikenda i ovde očekuju rekordan rod ovog voća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik