FAD u pravim rukama

Bez autora
Aug 27 2015

Odbor poverilaca konačno je, prekjuče popodne, odlučio: Fabrika automobilskih delova (FAD) postaje vlasništvo kompanije „Metalac”. Odluka je doneta većinom glasova, od pet članova Odbora, četiri su glasala „za”. Poverioci su zaključili da je, posle dve prethodno neuspele aukcije, ipak bolje vrabac u ruci nego golub na grani koga, možda, uopšte i neće biti. Tako je okončano dugogodišnje nezadovoljstvo zaposlenih jednom manipulantskom privatizacijom i višemesečni stečajni postupak posle poništenja ugovora sa beogradskim ITH, bivšim kupcem fabrike. Stečajni upravnik Ninoslav Šimić zadovoljan je načinom na koji je stečaj priveo kraju. Uveren sam da je fabrika prešla u prave ruke, jer „Metalac” je ozbiljna i u svakom pogledu uspela kompanija. Ni tokom stečaja nismo prekidali proizvodnju, a od danas zaposleni mogu da očekuju podizanje obima i kvaliteta i pouzdan razvoj u budućnosti. FAD je do sada bio akcionarsko društvo, a sada prelazi u deoničarsko. „Metalac” ga preuzima sto odsto, zapravo kupio ga je kao pravno lice, rekao je Šimić.

Odbor poverilaca konačno je, prekjuče popodne, odlučio: Fabrika automobilskih delova (FAD) postaje vlasništvo kompanije „Metalac”. Odluka je doneta većinom glasova, od pet članova Odbora, četiri su glasala „za”. Poverioci su zaključili da je, posle dve prethodno neuspele aukcije, ipak bolje vrabac u ruci nego golub na grani koga, možda, uopšte i neće biti. Tako je okončano dugogodišnje nezadovoljstvo zaposlenih jednom manipulantskom privatizacijom i višemesečni stečajni postupak posle poništenja ugovora sa beogradskim ITH, bivšim kupcem fabrike.

Stečajni upravnik Ninoslav Šimić zadovoljan je načinom na koji je stečaj priveo kraju:

– Uveren sam da je fabrika prešla u prave ruke, jer „Metalac” je ozbiljna i u svakom pogledu uspela kompanija. Ni tokom stečaja nismo prekidali proizvodnju, a od danas zaposleni mogu da očekuju podizanje obima i kvaliteta i pouzdan razvoj u budućnosti. FAD je do sada bio akcionarsko društvo, a sada prelazi u deoničarsko. „Metalac” ga preuzima sto odsto, zapravo kupio ga je kao pravno lice. Preostaje još da se potpiše ugovor i da prvi dani septembra za fabriku budunovi početak poslovanja u novim, boljim uslovima.

Prošlog petka obavljeno je otvaranje ponuda za kupovinu FAD-a. Na aukciji pojavio se samo komšijski „Metalac” ponudivši 242 miliona dinara. Zbog okolnosti da je ponuđena cena bila tek 32,27 odsto početne cene (750 miliona), odluka je prepuštena Odboru pet najvećih poverilaca i doneta je juče na sastanku u Beogradu, većinom glasova. „Metalac” je uoči aukcije deponovao 150 miliona dinara. Ostaje da još uplati 92 miliona, a od ukupne sume poverioci će namiriti deo svojih potraživanja.

Vest da je „Metalac” postao vlasnik fabrike brzo se proširila Milanovcem i izazvala olakšanje kod oko dvesta zaposlenih u FAD-u. Zadovoljstvo su izrazili i čelnici lokalne samouprave, kao i ostali građani. Svi su uvereni u bolju budućnost fabrike koja je decenijama, kao solidan izvoznik delova za automobilsku industriju, svrstavana u bolju polovinu milanovačkih preduzeća.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik