Srbija odgovoran partner EU

Bez autora
Aug 29 2015

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se na Srbiju u EU sada gleda kao na zemlju koja se ponaša evropski i odgovorno, koja drži do svoje reči i na koju može da se računa. Vučić je sinoć u Beču rekao da su poslednja dva dana važni za našu zemlju, i istakao da je potrebno da se pokaže kontinuitet u radu, ali i da se napravi mnogo toga novog. On je ukazao na to da je kancelar Nemačke Angela Merkel pozvala privrednike iz svoje zemlje da ulažu u zemlje zapadnog Balkana, uz napomenu da je Srbija najveća od njih i da pruža najbolje uslove za investiranje, tako da može da se očekuje novi priliv nemačkih investicija. Premijer je ocenio da je Srbija potvrdila svoju ulogu odgovorne zemlje i ozbiljnog rukovodstva.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se na Srbiju u EU sada gleda kao na zemlju koja se ponaša evropski i odgovorno, koja drži do svoje reči i na koju može da se računa.

Vučić je sinoć u Beču, u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS), rekao da su poslednja dva dana važni za našu zemlju, i istakao da je potrebno da se pokaže kontinuitet u radu, ali i da se napravi mnogo toga novog.

On je ukazao na to da je kancelar Nemačke Angela Merkel pozvala privrednike iz svoje zemlje da ulažu u zemlje zapadnog Balkana, uz napomenu da je Srbija najveća od njih i da pruža najbolje uslove za investiranje, tako da može da se očekuje novi priliv nemačkih investicija.

Premijer je ocenio da je Srbija potvrdila svoju ulogu odgovorne zemlje i ozbiljnog rukovodstva.

Čast koja je našoj zemlji ukazana, da se zajedno sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini i sa kancelarima Vernerom Fajmanom i Angelom Merkel obratim na završnoj konferenciji u ime zemalja zapadnog Balkana, jeste nešto što se ne događa često, ali govori o poštovanju koje Srbija danas ima u svetu, istakao je Vučić.

On je ponovio da je za Srbiju važno da radi na ekonomskim reformama, i naglasio da su sada u Beču, i pored toga što su mnogi bili skeptični prošle godine kada je reč o privrednom rastu u Srbiji i prognozirali čak negativan rast, o našoj zemlji svi govorili u superlativima.

To su učinili i EBRD, i Evropska investiciona banka i Svetska banka, istakao je premijer i izneo uverenje da će Srbija i ove infrastrukturne projekte i sve druge stvari o kojima je postignut dogovor umeti da završi na najbolji mogući način i u najboljem interesu našeg naroda.

Za Srbiju je, kako je naveo, važno da krene u izgradnju autoputa Niš–Merošina–Prokuplje–Kuršumlija–Merdare, i dalje od Podujeva ka Prištini.

U onom delu koji mi moramo da gradimo je 77 kilometara, a u drugom 23 kilometra, dakle, ukupno 100 kilometara. Mislim da je ta trasa veoma važna jer prolazi kroz zapadni deo Nišavskog okruga, koji je veoma siromašan i nerazvijen, i kroz celu Toplicu koja je, takođe, siromašna. Autoput će mnogo značiti za razvoj čitavog Topličkog okruga, objasnio je Vučić.

On je dodao da Albanija, s druge strane, do Drača gradi 73 kilometra autoputa, i ocenio da će Srbija biti prva koji će početi da gradi već krajem oktobra, a najkasnije u novembru 2016. godine.

Imaćemo kompletnu dokumentaciju i studiju izvodljivosti. Brzo ćemo početi da radimo i gradimo autoputeve, pri čemu ćemo već u to vreme privoditi kraju i Koridor 10, istočni krak od Proseka prema Pirotu i Dimitrovgradu i južni krak od Leskovca, preko Preševa do granice sa Makedonijom, ali i završiti autoput Beograd–Čačak, odnosno Surčin–Obrenovac–Ub–Lajkovac–Ljig–Preljina, najavio je premijer.

Vučić je rekao i da je mu je kancelar Angela Merkel tokom nekoliko nezvaničnih razgovora na marginama Samita u Beču prenela da uopšte nije iznenađena time što je Srbija uradila svoj posao, da je to očekivala i da se to od Srbije očekuje i u budućnosti, odnosno da je normalno da se Srbija ponaša na način kako se očekuje i od zemalja EU.

On je ocenio da je to priznanje građanima Srbije, i dodao da se u Beču videlo da je ekonomija preovlađujuće pitanje, dok je od političkih pitanja to pitanje migranata.

Premijer je, na pitanje kako tumači izjavu Merkel o otvaranju poglavlja, ponovio da veruje u nemačku reč, iskrenost tamošnjih političara, a pre svega u reč kancelara te zemlje.

Oni su reč dali i oni će je i ispuniti, poglavlja će biti otvorena, istakao je on i izrazio zadovoljstvo podrškom Berlina, koja, kako je ukazao, ima posebnu težinu.

Vučić je, govoreći o migrantskoj krizi, rekao da i Merkel i Mogerini smatraju da će to biti duga kriza.

Mi delujemo u skladu sa svojim mogućnostima da zaštitimo te ljude, a da ne narušimo svoj interes. Prema njima postupamo pristojno i ljudski, a važno je da EU izađe sa svojim planom, kojeg ćemo se i mi pridržavati, poručio je premijer.

On je naglasio da će Srbija, do sledećeg susreta u Parizu, ispunjavati dogovoreno i raditi na infrastrukturnim projektima, uz podsećanje na to da našu zemlju očekuju projekti kao što su pruga Beograd–Budimpešta, put Niš–Priština i regionalna pruga Beograd–Sarajevo, za koje je potrebno mnogo novca.

To su velike, strateške stvari. Na kraju mandata ove ili neke buduće vlade, moći ćemo da se pohvalimo time da je Srbija jedna od zemalja sa najboljom mrežom autoputeva u celoj jugoistočnoj Evropi, zaključio je Vučić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik