Rast cene pšenice i otvaranje tržišta soje ovogodišnjeg roda na “Produktnoj berzi”

Bez autora
Aug 29 2015

Rast cene pšenice i otvaranje tržišta soje ovogodišnjeg roda, su vest nedelje sa organizovanog berzanskog tržišta u Novom Sadu. Cena pšenice je u porastu na našem tržištu, ali i dalje je srpska pšenica jedna od jeftinijih u Evropi, dok je kukuruz u padu, ali i pored toga je među skupljim u Evropi. Pravilo da je tržište aktivnije kada cene rastu i ovoga puta se potvrdilo preko tržišta pšenice, koja je dominirala u prometu na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu. Čak 90 odsto od ukupnog prometa u protekloj nedelji se odnosilo na trgovinu hlebnim žitom. Inače u periodu 24. do 28. avgusta 2015. godine realizovan je promet od ukupno 3.545 tona robe, što je čak 8,5 puta više nego prethodne nedelje, dok je finansijska vrednost prometa iznosila 75.426.960 dinara, odnosno 5 puta više u odnosu na vrednost prometa u prethodnom nedeljnom periodu.

Rast cene pšenice i otvaranje tržišta soje ovogodišnjeg roda, su vest nedelje sa organizovanog berzanskog tržišta u Novom Sadu. Cena pšenice je u porastu na našem tržištu, ali i dalje je srpska pšenica jedna od jeftinijih u Evropi, dok je kukuruz u padu, ali i pored toga je među skupljim u Evropi.

Pravilo da je tržište aktivnije kada cene rastu i ovoga puta se potvrdilo preko tržišta pšenice, koja je dominirala u prometu na “Produktnoj berzi” u Novom Sadu. Čak 90 odsto od ukupnog prometa u protekloj nedelji se odnosilo na trgovinu hlebnim žitom. Inače u periodu 24. do 28. avgusta 2015. godine realizovan je promet od ukupno 3.545 tona robe, što je čak 8,5 puta više nego prethodne nedelje, dok je finansijska vrednost prometa iznosila 75.426.960 dinara, odnosno 5 puta više u odnosu na vrednost prometa u prethodnom nedeljnom periodu.

Pretežni kupci na tržištu pšenice su mlinski kapaciteti. Na međunarodnim tržištima cena pšenice kao i manje više svih roba primarnog agrara su u padu. Međutim, prva ovosezonska zanavljanja zaliha pšenice sa jedne strane, što je povećalo pritisak na strani tražnje i okolnost da je na inotržištima cena pšnice viša u odnosu na našu cenu sa druge strane, učinili su da je posle dužeg perioda cenovne stabilnosti pšenica u nedelji za nama ispoljila očigledan cenovni rast koji je iznosio 3,17 odsto u odnosu na prethodnu nedelju. Prosečna cena trgovanja je iznosila 20,13 dinara za kilogram (18,30 dinara za kilogram bez PDV).

Soja roda 2015. godine startovala je sa cenovne pozicije od 44,88 dinara za kilogram (40,80 dinara za kilogram bez PDV). Prvo trgovanje novim rodom soje pre godinu dana je realizovano po skoro identičnoj ceni. Da li je to nagoveštaj da će nova soja imati istu tržišnu sudbinu kao i prošlogodišnji rod, ostaje da se vidi. Međutim, imajući u vidu znatno manji prinos ove godine, nije teško zaključiti da bi prošlogodišnji tržišni scenario bio prilično loš ishod za naše proizvođače soje. Iz kompleksa roba tzv. soja komleksa trgovano je i sojinom sačmom sa 44% proteina i to po ceni od 56,70 dinara za kilogram (47,25 dinara za kilogram bez PDV).

Kukuruz je u kontinuitetu od dva meseca uz manje oscilacije imao uzlaznu cenovnu liniju. Taj rast je u jednom trenutku omogućio kukuruzu takvu tržišnu poziciju da je u periodu od više od mesec dana bio skuplji od pšenice. Tom trendu je ove nedelje definitivno došao kraj. Prosečna cena od 19,86 dinara za kilogram (18,06 dinara za kilogram bez PDV) je za 0,89 odsto manja u odnosu na prosečnu cenu trgovanja u prethodnoj nedelji. Ono što za naredni period može da bude vrlo indikativno, jeste podatak, da na samom kraju nedelje ni za niže cene od realizovanih tokom nedelje, nije bilo interesa od strane kupaca u očekivanju daljeg pada cene.

Niže cene kukuruza i soje amortizovale su rast na tržištu pšenice, pa je PRODEX imao tek neznatnu promenu u odnosu na prošli petak. Naime, vrednost PRODEX-a na kraju protekle nedelje se zaustavila na poziciji od 212,52 indeksnih poena, što je za 0,35 indeksnih poena manje od vrednosti ovog indeksa poslednjeg dana trgovanja prethodne nedelje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik