Franak je već otplatio stan?

Bez autora
Aug 29 2015

Sudska presuda, kojom je jednom dužniku u švajcarskim francima sud u Srbiji omogućio da banci više ne plaća kamatu, izazvala je polemike u javnosti. Na saopštenje Udruženja bankarskih klijenata "Efektiva" prvo je reagovala Narodna banka Srbije upozorivši da ništavnost odredbe o kamati može da dovede do ništavnosti celog ugovora, što bi značilo otplatu svih rata odjednom. Na ovo upozorenje centralne banke, ponovo je reagovalo udruženje, saopštenjem da je dužnicima u francima upravo krajnji cilj - poništenje ugovora, jer bi u tom slučaju klijent sa bankom bio "na nuli". Poništenje jedne odredbe, o naplati kamate, zaista može da znači i poništenje celog ugovora o kreditu u francima. I to zaista znači da bi dužnik u tom slučaju morao da vrati ceo iznos kredita banci. Međutim, ono što Narodna banka Srbije nije istakla u svom saopštenju - to isto tako znači i da banka mora dužniku da vrati sve ono što mu je naplatila: sve uplaćene rate, ali i naknade, provizije, zatezne kamate...

Sudska presuda, kojom je jednom dužniku u švajcarskim francima sud u Srbiji omogućio da banci više ne plaća kamatu, izazvala je polemike u javnosti. Na saopštenje Udruženja bankarskih klijenata "Efektiva" prvo je reagovala Narodna banka Srbije upozorivši da ništavnost odredbe o kamati može da dovede do ništavnosti celog ugovora, što bi značilo otplatu svih rata odjednom. Na ovo upozorenje centralne banke, ponovo je reagovalo udruženje, saopštenjem da je dužnicima u francima upravo krajnji cilj - poništenje ugovora, jer bi u tom slučaju klijent sa bankom bio "na nuli".

- Poništenje jedne odredbe, o naplati kamate, zaista može da znači i poništenje celog ugovora o kreditu u francima. I to zaista znači da bi dužnik u tom slučaju morao da vrati ceo iznos kredita banci. Međutim, ono što Narodna banka Srbije nije istakla u svom saopštenju - to isto tako znači i da banka mora dužniku da vrati sve ono što mu je naplatila: sve uplaćene rate, ali i naknade, provizije, zatezne kamate... Udruženju "Efektiva" i jeste krajnji cilj poništenje ugovora o kreditu u "švajcarcima", jer bi to u najvećem broju slučajeva značilo da je dužnik otplatio ceo dug, da je sa bankom završio, a da mu ostaje stan - objašnjava za "Novosti" Dejan Gavrilović, iz udruženja "Efektiva".

To bi, kako navodi, na konkretnom primeru izgledalo ovako: dužnik je od banke pozajmio 2,5 miliona dinara u francima i do sada joj je otplatio toliki dinarski iznos. Pošto je naplata kamate sudski poništena, dužnik treba banci da vrati ono što je od nje dobio, i banka njemu. A to je upravo ta 2,5 miliona dinara, koji su već isplaćeni. Moguće je da bi, eventualno, trebalo da se doda još neki manji iznos, koji bi bio deset puta manji od onog koji banka potražuje po planu otplate.

Kako to onda klijenta dovodi u nepovoljan položaj, kako se kaže u saopštenju NBS - pita Gavrilović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik