MMF zadovoljan dosadašnjim napretkom Srbije

Bez autora
Aug 31 2015

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa predstavnicima Misije MMF-a da je ta finansijska institucija zadovoljna dosadašnjim napretkom Srbije i da će objaviti dobre rezultate u pogledu makroekonomske stabilnosti i fiskalne konsolidacije.Vučić je u obraćanju novinarima na Bledu, gde učestvuje na Strateškom forumu, ukazao na to da, bez obzira na dobre ocene Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ostaje još veliki broj reformskih zahvata koje će Vlada Srbije preduzeti.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa predstavnicima Misije MMF-a da je ta finansijska institucija zadovoljna dosadašnjim napretkom Srbije i da će objaviti dobre rezultate u pogledu makroekonomske stabilnosti i fiskalne konsolidacije.

Vučić je u obraćanju novinarima na Bledu, gde učestvuje na Strateškom forumu, ukazao na to da, bez obzira na dobre ocene Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ostaje još veliki broj reformskih zahvata koje će Vlada Srbije preduzeti.

On je preneo da ova međunarodna finansijska institucija sutra neće saopštiti ništa što Vlada Srbije nije već rekla u prethodnom periodu.

Podaci su dobri, pre svega što se tiče fiskalnog dela. Imamo mnogo niži deficit, naročito deficit republičkih organa, to jest onoga što je pod kontrolom Vlade Srbije. Nešto je veći problem sa lokalnim samoupravama, objasnio je premijer.

Prema njegovim rečima, MMF će obelodaniti dobre rezultate i reći da su time zadovoljni, ali i da je veliki broj reformskih zahvata pred nama.

Takođe, kako je dodao, u budućnosti moramo računati na rešavanje pitanja problematičnih kredita, to jest više od tri milijardi evra izloženosti prema bankama.

On kao izazov u narednom periodu vidi i restrukturiranje 13 velikih preduzeća, pri čemu do kraja godine treba da se reši status za najmanje sedam, što neće biti lako.

Vučić je podsetio i na proces racionalizacije javne uprave, gde problem ne predstavlja toliko broj onih koji su se prijavili za otpremninu, već struktura onih koji odlaze.

Premijer je izrazio zadovoljstvo što će deficit u avgustu biti trostruko manji od planiranog, i dodao da će završiti na nivou između osam i devet milijardi dinara.

Nikada do sada, kako je naglasio, nismo imali veću razliku između naplaćenog bruto domaćeg i uvoznog PDV-a, što pokazuje pojačanu ekonomsku aktivnost.

Prema njegovoj oceni, problem pravi niska ili nepostojeća inflacija, što cene ne rastu, već stagniraju ili padaju.

Vučić je iskazao zahvalnost MMF-u na odličnoj saradnji i dobrom razumevanju prilika u Srbiji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik