Racionalizacija u javnim službama od polovine septembra

Bez autora
Aug 31 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički najavila je danas da bi racionalizacija u javnim službama trebalo da počne već polovinom septembra. Udovički je navela da će nakon prvog kruga racionalizacije biti analizirano u kojim sektorima nedostaje kadar.Ona je potvrdila da je u najavi zapošljavanje lekara do kraja godine, i dodala da Ministarstvo u ovom trenuku radi na tome da pošalje kvote lokalnim samoupravama koji je maksimalni broj zaposlenih koji mogu da imaju.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički najavila je danas da bi racionalizacija u javnim službama trebalo da počne već polovinom septembra.

Udovički je u izjavi za Radio-televiziju Srbije (RTS) navela da će nakon prvog kruga racionalizacije biti analizirano u kojim sektorima nedostaje kadar.

Ona je potvrdila da je u najavi zapošljavanje lekara do kraja godine, i dodala da Ministarstvo u ovom trenuku radi na tome da pošalje kvote lokalnim samoupravama koji je maksimalni broj zaposlenih koji mogu da imaju.

Prema njenim rečima, mora se voditi računa o tome da racionalizacija traje već dve godine, jer je na snazi zabrana zapošljavanja.

Do kraja ove godine, kako je navela, imaćemo približno 30.000 manje zaposlenih u državnoj službi, odnosno manje onih koji rade u oblasti kulture, školstva, zdravstva.

Udovički je napomenula da u ovom trenutku svako ministarstvo radi na tome da se jasno definiše koji je maksimalni broj radnika koji je neophodan, i dodala da je za otpremnine već obezbeđeno pet milijardi dinara.

Ona je istakla da još ne postoje nikakvi spiskovi, jer zakon predviđa da broj zaposlenih mora da se smanji, a da će u okviru toga biti određeno koji je to maksimum radnika i na kojim radnim mestima.

To je, kako je navela, deo posla koji se tiče racionalizacije, a koji će se obavljati u naredne dve godine.

Kada pripremimo plan gde ima viškova, onda idemo na to da vidimo u kojim oblastima nedostaju kadrovi, naglasila je Udovički.

Ona je pored lekara, kao jedan od neophodnih kadrova navela i stručnjake koji bi mogli da nam pomognu u ubrzavanju procesa ulaska u EU, kao i u planiranju trošenja sredstava dobijenih iz evropskih fondova.

Udovički je potvrdila i da će biti ukidanja određenih agencija, ali isto tako i spajanja, s obzirom na to da je ustanovljeno da ima određenih preklapanja funkcija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik