Vaučeri kasno stigli u Srbiju

Bez autora
Sep 01 2015

Popust od 5.000 dinara za letovanje u Srbiji do sada je iskoristilo svega 10.870 građana. Vlada je izdvojila 500 miliona dinara za subvencije za putovanja po našoj zemlji, tako da je, zasada, iskorišćen tek deseti deo te sume. Činjenica je da je akcija produžena i da traje do 15. oktobra, ali je istina i da leto polako prolazi, a sa njim jenjava i interesovanje građana za odmor u Srbiji. U redu za povlastice bilo je najviše penzionera, ali i oni, kao i ostali građani, smatraju da ih je moglo biti mnogo više da je projekat "Letujte u Srbiji" bolje organizovan. Popusti su stigli kasno za one koji su imali novac za putovanja, jer su uglavnom pre juna već uplatili aranžmane, a onima koji nemaju novac, ni vaučeri nisu mnogo značili. U trećoj grupi su oni koji imaju primanja iznad 60.000 dinara, pa nisu uspeli da uđu u grupu povlašćenih.

Popust od 5.000 dinara za letovanje u Srbiji do sada je iskoristilo svega 10.870 građana. Vlada je izdvojila 500 miliona dinara za subvencije za putovanja po našoj zemlji, tako da je, zasada, iskorišćen tek deseti deo te sume. Činjenica je da je akcija produžena i da traje do 15. oktobra, ali je istina i da leto polako prolazi, a sa njim jenjava i interesovanje građana za odmor u Srbiji.

U redu za povlastice bilo je najviše penzionera, ali i oni, kao i ostali građani, smatraju da ih je moglo biti mnogo više da je projekat "Letujte u Srbiji" bolje organizovan. Popusti su stigli kasno za one koji su imali novac za putovanja, jer su uglavnom pre juna već uplatili aranžmane, a onima koji nemaju novac, ni vaučeri nisu mnogo značili. U trećoj grupi su oni koji imaju primanja iznad 60.000 dinara, pa nisu uspeli da uđu u grupu povlašćenih.

- Ideja je bila dobra, ali nije baš najbolje realizovana - smatra Đuro Perić, predsednik Saveza penzionera Srbije.

- Nekad i malo novca može da pomogne, ali mnogima ovo nije značilo, jer jednostavno nisu ni planirali da idu na letovanje, niti imaju mogućnost za to. Mnogi objekti koji su najinteresantniji penzionerima ne primaju vaučere, a za neke je bilo nemoguće pronaći slobodan termin. To je razlog zbog koga su ljudi odustajali, ali je tome doprinela i komplikovana procedura. Voleli bismo da se slična akcija organizuje i sledeće godine, ali trebalo bi već sada ljude upoznati sa pravilima i na vreme ih obavestiti, jer je sve to ovog leta poprilično zakasnelo.

U Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija smatraju da je akcija uspela.

- Sa više od 11.000 prijavljenih građana i više od 55.000 rezervisanih noćenja, već sad smo zadovoljni odzivom, posebno imajući u vidu da se radi o pilot-projektu koji dosad nije postojao u Srbiji - kaže Nata Ćirić, iz resornog ministarstva.

- Sudeći po broju poziva koje svakodnevno primamo na temu vaučera, jasno je da će do 15. oktobra, do kada traje ova akcija, broj građana koji će dobiti vaučere za letovanje u Srbiji biti još veći.

Bolja organizacuha dogodine

Iz razgovora sa građanima vidimo da je interesovanje i znatno veće od broja prijava, ali veliki broj zainteresovanih ne može ove godine iskoristiti ovaj vid subvencija - objašnjava Nata Ćirić.
 
- Razlozi su ili to što nisu imali dovoljno vremena da se organizuju ili zbog činjenice da nisu obuhvaćeni Uredbom za dodelu vaučera. Sve primedbe građana beležimo, a posle 15. oktobra ćemo na osnovu njih, Uredbu za sledeću godinu proširiti i prilagoditi svima koji su zainteresovani da svoj odmor provedu u Srbiji, a nisu u mogućnosti da to sami finansiraju.

Procedura

Potencijalni korisnici su u obavezi da na šalterima JP "Pošta Srbije" podnesu prijave najkasnije 30 dana od početka realizacije aranžmana. Dakle, period od dana podnošenja prijave do prvog dana korišćenja rezervisanog aranžmana ne bi trebalo da bude kraći od 30 dana.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik