Internet pregazio šaltere

Bez autora
Sep 01 2015

U Srbiji se i dalje najviše veruje kešu. Uprkos tome, podaci pokazuju da se sve češće okrećemo jednostavnijim načinima plaćanja, pa tako ukupno 1,3 miliona građana i firmi svojim računima u banci pristupa preko interneta. To je oko 120.000 korisnika više nego lane. I dok je kroz šaltere banaka za prvih šest meseci prošlo ukupno 1.983 milijarde dinara u kešu, kod bezgotovinskih plaćanja, koja podrazumevaju prenos novca sa jednog računa na drugi, primat od ove godine ima upravo - elektronsko bankarstvo. A vrednost se meri hiljadama milijardi. Prvi put ove godine nalozi za plaćanja izdati preko interneta, nadmašili su one date "u papiru", i po broju, i po vrednosti. Kada je reč o bezgotovinskom prometu, za prvih šest meseci ove godine elektronski smo platili račune "teške" čak 7.036 milijardi dinara, što je oko 58 milijardi evra! Istovremeno, preko šaltera banke izdato je naloga u vrednosti od 5.544 milijardi dinara, što je oko 46 milijardi evra. Ovo je preokret u odnosu na proteklu godinu kada je primat imao papirni prenos novca na šalteru.

U Srbiji se i dalje najviše veruje kešu. Uprkos tome, podaci pokazuju da se sve češće okrećemo jednostavnijim načinima plaćanja, pa tako ukupno 1,3 miliona građana i firmi svojim računima u banci pristupa preko interneta. To je oko 120.000 korisnika više nego lane. I dok je kroz šaltere banaka za prvih šest meseci prošlo ukupno 1.983 milijarde dinara u kešu, kod bezgotovinskih plaćanja, koja podrazumevaju prenos novca sa jednog računa na drugi, primat od ove godine ima upravo - elektronsko bankarstvo. A vrednost se meri hiljadama milijardi.

Prvi put ove godine nalozi za plaćanja izdati preko interneta, nadmašili su one date "u papiru", i po broju, i po vrednosti. Kada je reč o bezgotovinskom prometu, za prvih šest meseci ove godine elektronski smo platili račune "teške" čak 7.036 milijardi dinara, što je oko 58 milijardi evra! Istovremeno, preko šaltera banke izdato je naloga u vrednosti od 5.544 milijardi dinara, što je oko 46 milijardi evra. Ovo je preokret u odnosu na proteklu godinu kada je primat imao papirni prenos novca na šalteru.

- Ohrabruju podaci Narodne banke Srbije da je na kraju 2014, realizovano milion više transakcija za prenos sredstava preko mobilnog i internet bankarstva u poređenju sa brojem realizovanih transakcija preko bankarskog šaltera - kaže za "Novosti" Marko Carević, direktor marketinga Telenor banke, prve mobilne banke u regionu.

Ovi rezultati, po njegovim rečima, pokazuju da se srpsko bankarstvo, baš kao i globalno, kreće prema digitalizaciji, uz uštedu vremena i smanjenu upotrebu gotovine.

- U stalnom porastu korišćenja mobilnih telefona i interneta sa jedne strane, i relativno niskom korišćenju onlajn bankarstva, sa druge strane, na tržištu Srbije, "Telenor" je video šansu da ponudi napredne mobilne finansijske servise građanima posredstvom "Telenor banke" - ističe Carević, napominjući da bi usluge mobilnog bankarstva do 2020. godine mogle Srbiji doneti porast od dva odsto BDP, kako je pokazala studija koju je "Telenor grupa" realizovala sa Boston Consulting grupom.

Vuk Kosovac, izvršni direktor za strategiju i marketing Sosijete ženeral banke smatra da trend povećanja udela elektronskih plaćanja nije iznenađujući.

- Usled kontinuiranog razvoja uređaja koji danas čine sastavni deo života najvećeg dela populacije i činjenice da sve veći broj građana koristi savremene internet tehnologije, došlo je do postepene promene navika korisnika finansijskih usluga - ističe Kosovac.

- Značajan napredak je zabeležen i u domenu internet trgovine, ali je najrasprostranjeniji servis elektronskog poslovanja u Srbiji još uvek elektronsko bankarstvo, a mobilno bankarstvo, koje omogućava građanima da svoju banku nose svuda sa sobom dodatno je doprinelo ovakvom trendu.

U Erste banci broj elektronskih naloga za prva dva kvartala ove godine u odnosu na broj elektronskih naloga za isti period prošle godine je povećan za 10 odsto. Što se tiče korišćenja mobilnih aplikacija, aplikaciju "slikaj i plati" instaliralo je, po navodima iz ove banke, ukupno 12.000 korisnika.

Plaćanje na šalterima je, kada je reč o građanima, karakteristično za starije sugrađane, penzionere, koji radije svoje transakcije obavljaju u filijalama - rečeno je "Novostima" u ovoj banci.

- Osim što štedi vreme, korišćenje usluga elektronskog i mobilnog bankarstva je i jeftinije u odnosu na obavljanje transakcija na šalterima, pa je i ovo jedan od razloga zašto se klijenti, fizička lica sve više opredeljuju za ove usluge. Banka stalno unapređuje svoje usluge u ovom domenu i klijenti mogu onlajn da podnesu zahtev za dozvoljeni minus, kreditne kartice i keš kredit, kao i da dostave svu dokumentaciju elektronskim putem.

Više klijenata

Sosijete ženeral banka je u protekle dve godine, po rečima Vuka Kosovca, investirala značajna sredstva i resurse u vrhunska tehnološka rešenja, kako bi svojim klijentima omogućila korišćenje modernih bankarskih proizvoda i usluga.

- Posledica novih zahteva tržišta i unapređenja ponude banke je rast veći od 50 odsto, kako u broju aktivnih korisnika elektronskog bankarstva, tako i u broju klijenata koji ovaj servis koriste za plaćanje - ističe Kosovac, dodajući da se konstantno smanjuje broj klijenata koji novac podižu na šalterima, jer im je mnogo lakše i brže da to učine na bankomatu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik