Staž iz pasoša

Bez autora
Sep 01 2015

Radnici na privremenom radu u državi sa kojom Srbija nema potpisan sporazum o socijalnom osiguranju, neće ostati bez penzije, već mogu sami sebi da uplaćuju doprinose i obezbede se za stare dane.Kada nema međudržavnog sporazuma i gazda nije u mogućnosti da uplati doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, to ne znači i da će zaposleni ostati bez radnog staža. Kako naglašavaju u Republičkom fondu za PIO, samostalnim uplatama godine provedene na radu u drugoj zemlji ući će u konačan obračun za penziju, ali je osnovni preduslov da stižu svakog meseca.

Radnici na privremenom radu u državi sa kojom Srbija nema potpisan sporazum o socijalnom osiguranju, neće ostati bez penzije, već mogu sami sebi da uplaćuju doprinose i obezbede se za stare dane. Kada nema međudržavnog sporazuma i gazda nije u mogućnosti da uplati doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, to ne znači i da će zaposleni ostati bez radnog staža.

Kako naglašavaju u Republičkom fondu za PIO, samostalnim uplatama godine provedene na radu u drugoj zemlji ući će u konačan obračun za penziju, ali je osnovni preduslov da stižu svakog meseca.

- U situacijama kada nema sporazuma, zainteresovani treba da podnesu zahtev PIO fondu za utvrđivanje statusa osiguranika po osnovu rada u inostranstvu - kažu u PIO.

- Ovi zahtevi u fond uglavnom stižu retroaktivno, a problem je u tome što je prethodnih godina stizao veliki broj lažnih potvrda o radu. Zato je potrebno dostaviti kao dokaz i kopiju pasoša na osnovu koje se može proveriti da li je osoba, za period za koji podnosi zahtev, stvarno boravila van Srbije.

Po podnošenju zahteva kreće procedura u kojoj se utvrđuje da li su ispunjeni uslovi za utvrđivanje svojstva osiguranika ili ne. Kada su svi papiri u redu, određuje se iznos koji mesečno svaki pojedinac uplaćuje na račun PIO fonda.

- Osiguranik je obavezan da fond obavesti o svim promenama statusa kod poslodavca u zemlji u kojoj radi - ističu u PIO.

- Naime, ako to ne radi redovno, kada bude podneo zahtev za prestanak uplate doprinosa, od njega će se tražiti da dostavi dokaze o trajanju zaposlenja i za period za koji nije dostavljao. Staž će se radniku upisati u radnu knjižicu tek po uplati celog doprinosa, koji je naveden u rešenju.

Pravo na upisivanje staža može da se odobri samo radnicima koji tamo rade, ali im gazda ne uplaćuje doprinose ili čak i ispunjava svoje obaveze, ali oni na osnovu toga ne mogu da ostvare pravo na penziju. Takođe, postoje i propisi u nekim zemljama da penzija ne može da se koristi van države u kojoj se radi.

Važno je da, ukoliko zaposleni želi da nastavi uplate i za naredne godine, jer zna da će ostati na istom radnom mestu i u istoj firmi, to naglasi u zahtevu ili posebnom dopisu, gde će istaći da želi da nastavi sa uplatama sve do kraja radnog angažovanja - objašnjavaju u PIO.

Koji su sve papiri potrebni

Zahtev za plaćanje doprinosa dobija se u PIO fondu, a potrebno je priložiti dokaz o penzijskom stažu i zaposlenju kod inostranog gazde, fotokopiju radne knjižice, kao i prevod overen kod sudskog tumača. Uz to je neophodno da se priloži i potvrda da poslodavac doprinose ne uplaćuje. Takođe se mora dostaviti i dokaz o poslednjem prebivalištu u zemlji, obrazac M, dokaz o stručnoj spremi i potvrda o služenju vojnog roka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik