Na duvanu ubrano 485 miliona KM

Bez autora
Sep 01 2015

Uprava za indirektno oporezivanje BiH prikupila je za sedam mjeseci 812 miliona KM prihoda od akciza, što je za 73 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine.Na rast vrijednosti prihoda od akciza najviše je uticalo povećanje akcizne stope na rezani duvan i cigarete, koje se postepeno povećavaju u skladu sa zahtjevima Međunarodnog monetarnog fonda, da bi bilo izvršeno potpuno približavanje stopama u Evropskoj uniji.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH prikupila je za sedam mjeseci 812 miliona KM prihoda od akciza, što je za 73 miliona KM više u odnosu na isti period prošle godine.

Na rast vrijednosti prihoda od akciza najviše je uticalo povećanje akcizne stope na rezani duvan i cigarete, koje se postepeno povećavaju u skladu sa zahtjevima Međunarodnog monetarnog fonda, da bi bilo izvršeno potpuno približavanje stopama u Evropskoj uniji.

Prema podacima UIO BiH, za prvih sedam mjeseci prikupljeno je 485 miliona KM prihoda po osnovu akciza na duvan i duvanske prerađevine, što je za 49 miliona više nego u prvih sedam mjeseci prošle godine.

Povećanje prihoda ipak je manje od očekivanog, a rast cijena cigareta jača crno tržište duvana, jer pušači masovno prelaze na potrošnju duvana da bi smanjili udar na džep.

- Po osnovu akciza na uvozni duvan i cigarete naplaćeno je 350 miliona KM, dok je vrijednost prihoda od akcize na domaći duvan i cigarete iznosila 135 miliona KM - kažu iz UIO BiH.

Prihodi od akciza na naftu i naftne derivate za sedam mjeseci dostigli su vrijednost od 253 miliona KM ili 23 miliona KM više u odnosu isti period lani.

Ekonomista Zoran Pavlović se ne raduje rastu prihoda od akciza, koji se, prema njegovom mišljenju, ne temelji na rastu potrošnje već na povećanju akciznih stopa.

- Vrijednost prometa u maloprodaji smanjena je za 17 odsto tokom prošle godine, što jasno pokazuje da će dodatno povećanje opterećenja dovesti do smanjenja prometa - kaže Pavlović i naglašava da se smanjenje potrošnje može očekivati i u narednom periodu.

Projekcije

Prema projekcijama kretanja prihoda po osnovu PDV-a i akciza Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIO BiH, objavljenim krajem 2014, očekivan je rast prihoda od akcize na duvan za sedam odsto u ovoj godini, dok će se efekti uvođenja diferenciranih stopa na pivo ispoljiti u prvih osam mjeseci.

Snažna stopa rasta projektovana je kod akciza na alkohol, a akcize na naftne derivate trebalo bi da obezbijede znatan doprinos rastu akciza.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik