Telekom Slovenije ima kapitala za preuzimanje Telekoma Srbija

Bez autora
Sep 01 2015

Telekom Slovenije predao je nedavno neobvezujuću ponudu za preuzimanje Telekoma Srbije i ušao u drugi privatizacijski krug za preuzimanje srbijanskog nacionalnog operatera. Prije četiri godine, Vlada Srbije odbila je ponudu Telekoma Austrije od 1,1 milijarde eura za 51-postotni udjel. Zanimljivo je vidjeti valuacije prema kojima bi se realizirala ova transakcija. Uzimajući u obzir neto dug Telekoma Srbije, Telekom Slovenije trebao bi platiti oko milijardu i pol eura za stopostoni udjel. U tom slučaju govorimo o transakcijiskoj multipli od 4,6x EV/EBITDA, dok bi kontrolni udjel u kompaniji (50%) koštao oko 743 milijuna eura. Analitičari iCapitala smatraju da Telekom Slovenije ima dovoljno kapitala za preuzimanje Telekoma Srbija, jer bi nakon konsolidacije omjer neto duga i EBITDA bio negdje između 2,7x i 4,0x.

Telekom Slovenije predao je nedavno neobvezujuću ponudu za preuzimanje Telekoma Srbije i ušao u drugi privatizacijski krug za preuzimanje srbijanskog nacionalnog operatera.

Prije četiri godine, Vlada Srbije odbila je ponudu Telekoma Austrije od 1,1 milijarde eura za 51-postotni udjel.

Zanimljivo je vidjeti valuacije prema kojima bi se realizirala ova transakcija. Uzimajući u obzir neto dug Telekoma Srbije, Telekom Slovenije trebao bi platiti oko milijardu i pol eura za stopostoni udjel. U tom slučaju govorimo o transakcijiskoj multipli od 4,6x EV/EBITDA, dok bi kontrolni udjel u kompaniji (50%) koštao oko 743 milijuna eura. Analitičari iCapitala smatraju da Telekom Slovenije ima dovoljno kapitala za preuzimanje Telekoma Srbija, jer bi nakon konsolidacije omjer neto duga i EBITDA bio negdje između 2,7x i 4,0x.

Vrijedno je spomenuti da je prihod Telekoma Srbije prošle godine porastao 2,4 posto, na 1,017 milijardi eura. Na konsolidiranoj razini, novoformirana grupacija imala bi prodaju vrijednu 1,7 milijardi eura dok bi konsolidirana neto dobit mogla dosegnuti 150 milijuna eura (sinergijske uštede i uštede po osnovi restrukturiranja nisu uključeni u tu računicu).

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik