Velike mogućnosti za saradnju privreda Srbije i Češke

Bez autora
Sep 02 2015

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas u Novom Sadu poziv češkim privrednicima da ulažu u Srbiju, uz podsećanje na siguran ambijent za investiranje i stabilna inflaciona očekivanja u našoj zemlji. Vučić je zajedno sa predsednikom Vlade Republike Češke Bohuslavom Sobotkom, obraćajući se učesnicima okruglog stola na kojem su učestvovali privrednici iz Srbije i Češke, poručio da su češki privrednici dobrodošli u Srbiju, isto kao što su i srpski u Češku. On je podsetio na to da je obim trgovinske razmene dveju zemalja 613,5 miliona evra, i istakao da se nada jačanju investicione saradnje. Premijer je izneo podatke o političkom i ekonomskom napretku Srbije i naveo da je MMF juče promenio svoju prognozu privrednog rasta sa minus 0,5 na plus 0,5 odsto, dok se u Srbiji očekuje da će se privredni rast kretati između plus jedan i plus 1,2 odsto.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas u Novom Sadu poziv češkim privrednicima da ulažu u Srbiju, uz podsećanje na siguran ambijent za investiranje i stabilna inflaciona očekivanja u našoj zemlji.

Vučić je zajedno sa predsednikom Vlade Republike Češke Bohuslavom Sobotkom, obraćajući se učesnicima okruglog stola na kojem su učestvovali privrednici iz Srbije i Češke, poručio da su češki privrednici dobrodošli u Srbiju, isto kao što su i srpski u Češku.

On je podsetio na to da je obim trgovinske razmene dveju zemalja 613,5 miliona evra, i istakao da se nada jačanju investicione saradnje.

Premijer je izneo podatke o političkom i ekonomskom napretku Srbije i naveo da je MMF juče promenio svoju prognozu privrednog rasta sa minus 0,5 na plus 0,5 odsto, dok se u Srbiji očekuje da će se privredni rast kretati između plus jedan i plus 1,2 odsto.

Vučić je posebno istakao da je naša zemlja uspela da fiskalnom konsolidacijom smanji fiskalni deficit na nivo ispod kojeg su zemlje potpisnice Mastrihtskog ugovora, po čemu je Srbija sada među prvih deset zemalja u Evropi.

Imate potpunu sigurnost, za razliku od drugih zemalja gde berze i domaće valute padaju dan za danom, poručio je Vučić češkim privrednicima i ponovio da se Vlada Srbije u tom smislu ponaša odgovorno, posvećeno i ozbiljno.

Premijer je naveo i da Srbija beleži veliki rast industrijske proizvodnje, pri čemu je ukupan industrijski rast u prvih šest meseci ove godine zabeležio povećanje od 6,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Nažalost, imali smo sušu i ukupni privredni rast bio bi veći da toga nije bilo, ukazao je Vučić.

Privrednicima dveju zemalja obratili su se i predsednici privrednih komora Češke i Srbije Vladimir Dlouhu i Marko Čadež, koji je ukazao na veliki intenzitet u privrednim odnosima Srbije i Češke.

Skupu, koji su organizovale privredne komore Srbije i Češke, prisustvovalo je 40 privrednika iz dve zemlje.

Do kraja godine više ugovora sa češkim firmama

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas u Novom Sadu da će češka firma "Mitas" u svoju fabriku u Rumi uložiti 18 miliona evra i zaposliti još 200 do 250 radnika.

Vučić je u izjavi za novinare nakon sastanka privrednika iz Češke i Srbije rekao da do kraja godine očekuje još novih ugovora sa češkim firmama, i najavio ulaganja u obnovljive izvore energije i hemijsku industriju vredna od 10 do 12 miliona evra.

On je, govoreći o firmi "Mitas", ali i o drugim potencijalnim investitorima, ponovio da je obaveza Srbije da slobodni trgovinski režim koji ima sa EU, Ruskom Federacijom, zemljama CEFTA, Turskom, Belorusijom i Kazahstanom, obezbedi i sa centralnom Afrikom, jer bi onda proizvodnja "Mitasa" mogla da bude još veća, imajući u vidu to da ta kompanija značajan deo svojih proizvoda izvozi upravo na sever Afrike.

Razgovarali smo i o ulaganju u energetiku, o modernizaciji rudnika Soko, izgradnji novog rudnika Ćirikovac i termoelektrani Štavalj. Mislim da ćemo probleme koji postoje u vezi s načinom finansiranja, a zahvaljujući rezultatima u stabilizaciji javnih finansija, moći najvećim delom da rešimo finansiranjem iz budžeta, naveo je Vučić.

On je iskazao zahvalnost predsedniku Vlade Češke Bohuslavu Sobotki na poseti, ali i na pažnji posvećenoj našoj zemlji, i ponovio da Srbija želi da uči od češke privrede, koja je u ovom trenutku najbrže rastuća privreda u Evropi.

Vučić je, takođe, preneo zahvalnost Češkoj i na podršci evropskom putu Srbije.

Sobotka je izrazio uverenje da odnosi dveju zemalja, posebno u privredi, imaju neiskorišćeni potencijal, zbog čega je, kako je rekao, i doveo više od 30 predstavnika čeških firmi, kako bi zajedno pružili podršku razvoju odnosa Češke i Srbije i poboljšali ekonomsku saradnju.

Možemo da ponudimo naše znanje i investicije za različite oblasti, od infrastrukture, železnice, pa sve do modernizacije u okviru energetike, rudnika i obnovljivih izvora energije, ukazao je Sobotka i dodao da se već uobličavaju neki konkretni planovi o saradnji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik