BIP ode u stečaj

Bez autora
Sep 02 2015

Beogradska industrija piva ide u stečaj. Privredni sud u Beogradu, sudija Jovan Kordić, doneo je juče rešenje da je opravdano pokrenuti stečajni postupak nad BIP-om. Zahtev je stigao od Poreske uprave, koja od ove fabrike potražuje ukupno 782,6 miliona dinara. Ulaskom BIP-a u stečaj bez nade da će naplatiti svoj udeo ostala su 5.122 manjinska akcionara u čijem je vlasništvu 48 odsto kapitala ovog preduzeća. Nezadovoljni što fabrika nije prodata, a kažu da je zainteresovanih bilo, akcionari najavljuju proteste na kojima će tražiti smenu direktora Agencije za privatizaciju Ljubomira Šubare. Manjinski akcionari tvrde da pravog razloga za uvođenje stečaja nije bilo, jer je BIP počeo da otplaćuje dugove. Kako kažu, poreznicima je isplaćeno skoro 80 miliona dinara. U trenutku pokretanja predstečajnog postupka i zabrane raspolaganja imovinom na računu ove firme je ostao 31 milion dinara. Trajna nesposobnost plaćanja znači da dužnik ne može da odgovori obavezama u roku od 45 dana ili je potpuno obustavio plaćanja u roku od 30 dana, objašnjava predstavnik malih akcionara Vojislav Ćorović.

Beogradska industrija piva ide u stečaj. Privredni sud u Beogradu, sudija Jovan Kordić, doneo je juče rešenje da je opravdano pokrenuti stečajni postupak nad BIP-om. Zahtev je stigao od Poreske uprave, koja od ove fabrike potražuje ukupno 782,6 miliona dinara. Ulaskom BIP-a u stečaj bez nade da će naplatiti svoj udeo ostala su 5.122 manjinska akcionara u čijem je vlasništvu 48 odsto kapitala ovog preduzeća. Nezadovoljni što fabrika nije prodata, a kažu da je zainteresovanih bilo, akcionari najavljuju proteste na kojima će tražiti smenu direktora Agencije za privatizaciju Ljubomira Šubare.

Manjinski akcionari tvrde da pravog razloga za uvođenje stečaja nije bilo, jer je BIP počeo da otplaćuje dugove. Kako kažu, poreznicima je isplaćeno skoro 80 miliona dinara. U trenutku pokretanja predstečajnog postupka i zabrane raspolaganja imovinom na računu ove firme je ostao 31 milion dinara.

- Trajna nesposobnost plaćanja znači da dužnik ne može da odgovori obavezama u roku od 45 dana ili je potpuno obustavio plaćanja u roku od 30 dana - objašnjava predstavnik malih akcionara Vojislav Ćorović.

- BIP je od uvođenja blokade 2. juna platio ukupne obaveze u iznosu od 257,5 miliona dinara. Poreska uprava naplatila je 79 miliona dinara. Ostalo je još novca na računu koji oni ne skidaju. BIP pritom godišnje zaradi skoro 12 miliona evra. Pa, ti dugovi bi se vratili.

Manjinski akcinari su krajem jula imali sastanak sa predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, kome je prisustvovao i prvi čovek Agencije za privatizaciju. Premijer je, kažu akcionari, preporučio da se BIP proda.

- Postoje četiri zainteresovana kupca za BIP. To je i direktor Agencije potvrdio u jednim novinama - dodaje Ćorović.

- Iz Poljske, Rusije, Azerbejdžana i Amerike. Na kraju će se, očigledno, BIP prodavati iz stečaja, a mi ćemo ostati bez ikakvog prava. BIP je bio u blokadi 38 dana, a predlagač je tvrdio da je reč o 824 dana. Kada je BIP-u uvedena blokada, 2. juna, na računu je bilo 130 miliona dinara. Kapital BIP je 893 miliona dinara. S druge strane, Poreska uprava je objavila imena najvećih dužnika i najveći duguje čak 6,4 milijardi dinara. Pivara nije u toj grupi najvećih dužnika. Tražićemo od Ustavnog suda da se odluka o stečaju stavi van snage. Obratićemo se i administraciji Evropske unije.

Mali akcionari sumnjaju da bi na kraju mogao i da se ostvari ugovor, koji nije prošao Nadzorni odbor, a koji je predviđao da se pivara izda za 50.000 evra mesečno firmi "M-6 Eden Srbija" iza koje stoji makedonski biznismen Svetozar Janevski.

Napustili pivaru

Uz otpremnine iz Beogradske indsutrije piva dosad je otišlo 450 od 517 radnika. Preostali zaposleni će ostati bez posla samim proglašavanjem stečaja. Stečajni upravnik ima pravo, prema potrebama posla, da ih opet angažuje uz ugovor na određeno vreme. Radnici su u prvom isplatnom redu i sleduju im neisplaćene zarade za najviše godinu dana pre proglašenja stečaja, ali u iznosu minimalaca. Mali akcionari tvrde da BIP zaposlenima duguje svega jednu i po zaradu.

Bez komentara

U Agenciji za privatizaciju juče nismo uspeli da čujemo kako je stečaj preduhitrio eventualnu prodaju Beogradske industrije piva. Kako kažu, ne mogu da komentarišu odluke suda. Na pitanje hoće li Agencija za privatizaciju potvrditi ugovor o zakupu BIP, odgovorili su nam da će sve raditi poštujući Zakon o stečaju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik