HEP najozbiljniji kandidat za preuzimanje slovenskog trgovca strujom GEN-I

Bez autora
Sep 03 2015

Počinje prodaja polovine tvrtke GEN-I, najvećeg igrača na maloprodajnom tržištu električne energije u Sloveniji, koja opskrbljuje električnom energijom svakih šest domaćinstava. Među najozbiljnijim kandidatima za preuzimanje spominje se i Hrvatska elektroprivreda. Bilo bi to u skladu s nedavnim najavama kako će se HEP širiti u regiji. Prema pisanju ljubljanskog Dnevnika, Nadzorni odbor Petrola na čelu sa Tomažom Kuntaričem, nedavno je dao upravi zeleno svjetlo za postupak prodaje 50 posto udjela u GEN-I-ju, a tvrtka je već počela odabirati savjetnika. Za kupnju pola udjela u društvu koje ima s državnom tvrtkom Gen Energija potpisan ugovor o prodaji električne energije iz Nuklearne elektrane Krško (NEK), trenutno je najviše zagrijana Hrvatska elektroprivreda (HEP). GEN-I je od 2011. godine u polovičnom vlasništvu Petrola i GEN Energije.

Počinje prodaja polovine tvrtke GEN-I, najvećeg igrača na maloprodajnom tržištu električne energije u Sloveniji, koja opskrbljuje električnom energijom svakih šest domaćinstava.

Među najozbiljnijim kandidatima za preuzimanje spominje se i Hrvatska elektroprivreda. Bilo bi to u skladu s nedavnim najavama kako će se HEP širiti u regiji.

Prema pisanju ljubljanskog Dnevnika, Nadzorni odbor Petrola na čelu sa Tomažom Kuntaričem, nedavno je dao upravi zeleno svjetlo za postupak prodaje 50 posto udjela u GEN-I-ju, a tvrtka je već počela odabirati savjetnika.

Za kupnju pola udjela u društvu koje ima s državnom tvrtkom Gen Energija potpisan ugovor o prodaji električne energije iz Nuklearne elektrane Krško (NEK), trenutno je najviše zagrijana Hrvatska elektroprivreda (HEP). GEN-I je od 2011. godine u polovičnom vlasništvu Petrola i GEN Energije.

Pravo prvenstvene kupnje za Petrolov udio ima Gen Energija, ali Petrol to lako može izbjeći. Udio u GEN-I-ju kontrolira putem IGES-a. Ako u Petrolu odluče prodati tu tvrtku, ne samo zbog svojih interesa u GEN-I-ju, pravo prvokupa neće se uzeti u obzir.

Inače, nema naznaka da bi Gen Energija mogla postati jedini vlasnik GEN-I-ja. Prema neslužbenim informacijama, za pedeset posto tvrtke Petrolu nudi oko dvadeset milijuna eura, što neće zadovoljiti apetite Petrola. To je, naime, manje od polovine procijenjene vrijednosti tog udjela u Petrolovim bilancama (45 milijuna eura).

Navedeno otvara put mogućim drugim kupcima. Između ostalog, HEP-u, koji je u posljednjih godinu dana agresivno ušao na slovensko tržište, piše ljubljanski list.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik