Industrijska proizvodnja porasla 3,9 posto, potrošnja 4,5 posto

Bez autora
Sep 03 2015

U srpnju je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj porasla za 3,9 posto na godišnjoj razini, objavio je Državni zavod za statistiku. To je već šesti mjesec zaredom kako raste, i to brže nego mjesec dana prije. U prvih sedam mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja bila 1,8 posto veća u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Zadrži li se pozitivan trend, 2015. bi bila druga godina zaredom kako proizvodnja raste. Lani je industrija ojačala 1,3 posto u odnosu na 2013., što je bio njezin prvi rast na godišnjoj razini, nakon pet godina neprestanog pada. U srpnju je promet u trgovini na malo realno porastao za 4,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku. To je najveći porast potrošnje u gotovo osam godina, koja raste već 12. mjesec zaredom. Upravo je jačanje osobne potrošnje, uz rast izvoza, bio glavni čimbenik porasta BDP-a u drugom tromjesečju ove godine, već treći kvartal zaredom. Nakon što je potkraj prošle godine gospodarstvo nakon šest godina izašlo iz recesije, u drugom je tromjesečju poraslo za 1,2 posto, najviše od trećeg kvartala 2008. godine.

U srpnju je industrijska proizvodnja u Hrvatskoj porasla za 3,9 posto na godišnjoj razini, objavio je Državni zavod za statistiku. To je već šesti mjesec zaredom kako raste, i to brže nego mjesec dana prije. U prvih sedam mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja bila 1,8 posto veća u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Zadrži li se pozitivan trend, 2015. bi bila druga godina zaredom kako proizvodnja raste. Lani je industrija ojačala 1,3 posto u odnosu na 2013., što je bio njezin prvi rast na godišnjoj razini, nakon pet godina neprestanog pada.

Potrošnja porasla 4,5 posto

U srpnju je promet u trgovini na malo realno porastao za 4,5 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku. To je najveći porast potrošnje u gotovo osam godina, koja raste već 12. mjesec zaredom.

Upravo je jačanje osobne potrošnje, uz rast izvoza, bio glavni čimbenik porasta BDP-a u drugom tromjesečju ove godine, već treći kvartal zaredom. Nakon što je potkraj prošle godine gospodarstvo nakon šest godina izašlo iz recesije, u drugom je tromjesečju poraslo za 1,2 posto, najviše od trećeg kvartala 2008. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik