Zdravstveni turizam kao jedna od najbrže rastućih grana turizma

Bez autora
Sep 03 2015

U sklopu Špancirfesta koji se održavao od 21.do 30. kolovoza u Varaždinu je u organizaciji Rotary kluba Varaždin 1181 u subotu 29. kolovoza održan Rotary business forum, četvrti put zaredom. Središnja tema ovogodišnjeg Rotary business foruma bila je posvećena zdravstvenom turizmu kao specifičnoj i u svijetu brzo rastućoj grani turizma. Da Hrvatska u području zdravstvenog turizma ima velike mogućnosti razvoja i napretka koje, međutim, još nisu dovoljno iskorištene tema je koja se protezala kroz čitavo vrijeme ovog foruma. Darko Mehun, predsjednik Rotary kluba Varaždin 1181 naglasio je kako se ova tema našla u središtu pozornosti varaždinskih rotarijanaca upravo zato jer je poticanje novih razvojnih projekata u društvu jedna od temeljnih zadaća rotarijanstva.

U sklopu Špancirfesta koji se održavao od 21.do 30. kolovoza u Varaždinu je u organizaciji Rotary kluba Varaždin 1181 u subotu 29. kolovoza održan Rotary business forum, četvrti put zaredom. Središnja tema ovogodišnjeg Rotary business foruma bila je posvećena zdravstvenom turizmu kao specifičnoj i u svijetu brzo rastućoj grani turizma.

Da Hrvatska u području zdravstvenog turizma ima velike mogućnosti razvoja i napretka koje, međutim, još nisu dovoljno iskorištene tema je koja se protezala kroz čitavo vrijeme ovog foruma.

Darko Mehun, predsjednik Rotary kluba Varaždin 1181 naglasio je kako se ova tema našla u središtu pozornosti varaždinskih rotarijanaca upravo zato jer je poticanje novih razvojnih projekata u društvu jedna od temeljnih zadaća rotarijanstva.

Predrag Štromar, župan Varaždinske županije naglasio je kako zdravstveni turizam u Varaždinskoj županiji ima veliki potencijal, no on je nažalost u najvećem dijelu neiskorišten.

– Varaždinska županija i nadalje će podržavati sve projekte vezane uz razvoj zdravstvenog turizma, kako bi i on u našoj županiji postao jedna od najvažnijih grana turizma i dobio svoje zasluženo mjesto-  istaknuo je župan Predrag Štromar.

Zdravstveni turizam izuzetno je važna gospodarska grana koja u svijetu bilježi rast od 30 posto, te je ta grana svrstana na treće mjesto u strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine.

Kao primjer pozitivnog djelovanja u području zdravstvenog turizma istaknuta je Primorsko goranska županija, u kojoj je nedavno osnovani novi klaster zdravstvenog turizma koji okuplja 24 organizacije zdravstvene, medicinske, turističke i smještajne vrste s područja Kvarnera i sjevernog Jadrana, a   koje je tom prilikom predstavio generalni menadžer klastera Alfred Franković. Takvi klasteri, naime, doprinose povećanju suradnje i međusobnoj povezanosti različitih zainteresiranih institucija te doprinose stvaranju nove vrijednosti zdravstveno-turističko i medicinske ponude.

Na spomenutom forumu sudjelovali su mnogi uvaženi gosti iz područja zdravstva i turizma, među kojima su Ljerka Milas, poslovna tajnica Zajednice zdravstvenog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, zatim Nikica Gabrić, ravnatelj poliklinike Svjetlost, Marcel Medak, ravnatelj Specijalne bolnice  Daruvarske Toplicei predsjednik zajednice Zdravstvenog turizma Hrvatske, te mnogi drugi.

Rotary business forum bio je dio događanja prvih rotarijanskih dana zdravlja – Rotary Health Days koji su nastavljeni nedjeljnim druženjem u Trakošćanu u okviru čega je održana i prva Rotary utrka/ šetnja oko trakošćanskog jezera. Također, sva prikupljena sredstva u ovoj akciji namijenjena su za pomoć obiteljima dvoje bolesne djece s područja Bednje na čemu je zahvalio i načelnik općine Bednja Mirko Bistrović.

Spomenuta rotarijanska događanja i druženja po prvi put su zajednički organizirali tri varaždinska Rotary kluba – Rotary klub Varaždin 1181, Rotary klub Varaždin i Rotary klub Varaždin jug. Hrvatska Rotary zajednica trenutno okuplja više od 1160 članova u gotovo 50 klubova.

Jedan od pokrovitelja spomenutog foruma bila je i Varaždinska županija.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik