Izgradnja pogona u Poslovnoj zoni Ramići još na čekanju

Bez autora
Sep 03 2015

Od prodaje prvih parcela za izgradnju proizvodnih pogona u Poslovnoj zoni Ramići prošlo je više od godine ali još nije poznato kada bi proces izgradnje proizvodnih hala mogao da počne. Gradonačelnik Slobodan Gavranović izjavio je da je u toku izrada projektne dokumentacija za četiri firme koje su prošle godine kupile zemljište u Ramićima. Stavili smo im na raspolaganje službenike iz Odjeljenja za prostorno uređenje koji se bave tim pitanjima. Mislim da su u fazi pribavljanja lokacijskih uslova. Imovinsko-pravni odnosi su riješeni i čim projektna dokumentacija bude gotova mogu da krenu sa građevinskim radovima, naveo je Gavranović. Kazao je da početak izgradnje zavisi od njihovih mogućnosti da krenu u realizaciju tog projekta.

Od prodaje prvih parcela za izgradnju proizvodnih pogona u Poslovnoj zoni Ramići prošlo je više od godine ali još nije poznato kada bi proces izgradnje proizvodnih hala mogao da počne.

Gradonačelnik Slobodan Gavranović izjavio je da je u toku izrada projektne dokumentacija za četiri firme koje su prošle godine kupile zemljište u Ramićima.

- Stavili smo im na raspolaganje službenike  iz Odjeljenja za prostorno uređenje koji se bave tim pitanjima.  Mislim da su u fazi pribavljanja lokacijskih uslova. Imovinsko-pravni odnosi su riješeni i čim projektna dokumentacija bude gotova mogu da krenu sa građevinskim radovima - naveo je Gavranović.

Kazao je da početak izgradnje zavisi od njihovih mogućnosti da krenu u realizaciju tog projekta.

- U skladu sa potpisanim obavezama oni moraju uskoro da počnu sa realizacijom ili će ugovori biti raskinuti - istakao je Gavranović.

Prema uslovima oglasa na osnovu kojeg je obavljena prodaja kupci su bili dužni da u roku od godinu, od dana zaključenja ugovora o kupoprodaji, zatraže izdavanje građevinske dozvole, a u roku od tri godine od dana kada je građevinska dozvola postala izvršna, da započnu izgradnju. U slučaju neispunjenja obaveza u tim rokovima prodavac može raskinuti ugovor i zahtijevati naknadu štete.

U Gradskoj upravi su potvrdili da nadležno Odjeljenje za prostorno uređenje još nije izdalo nijednu građevinsku dozvolu za realizaciju projekata u Ramićima.

Grad je u dva navrata prodao 11 parcela za ove namjene u Poslovnoj zoni za ukupno 1,3 miliona KM.

Prve ugovore o prodaji građevinskog zemljišta u tadašnjem Tehnološkom biznis parku u Ramićima, danas Poslovnoj zoni grad je zaključio prošle godine sa firmama "Sim impeks" i "Tri best" iz Banjaluke.

"Sim impeksu", koje se bavi uvozom i prodajom rezervnih dijelova za putnička vozila, prodata je parcela površine 7.841 kvadratnih metara za 161.500 KM. "Tri best" proizvodi liftove i druge mašinske proizvode kupilo je manju parcelu, površine 3.770 kvadratnih metara za 77.290 KM. "Meser BH gas" iz Sarajeva, se bavi distribucijom tečnih gasova, i kupio je 12.502 kvadratnih metara za 256.300 KM, dok je "Sepl" koje proizvodi i održava automatske sisteme upravljanja kupio 3.521 kvadratnih metara za 72.190 KM.

Početkom jula ove godine Gradska uprava je u Poslovnoj zoni u Ramićim prodala još sedam parcela od ponuđenih osam za 789.211 KM. Na zadnjoj licitaciji za 13.549 kvadrata nije bilo zainteresovanih.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik