“Šume RS” ponovo u plusu

Bez autora
Sep 03 2015

Risto Marić kao da je birao kad da sjedne na čelo “Šuma Republike Srpske” - poslije dugo vremena javno preduzeće poslovalo je sa 641 hiljadom maraka dobitka. Prvo pojavljivanje u medijima novog socijaliste u fotelji direktora “Šuma” ipak nije prošlo samo u hvalisanju. Šest gazdinstava i dalje je u minusu – ukupno dva miliona i sto hiljada maraka. Ipak, nema smjena jer, po Mariću, gubitaši to baš i nisu u potpunosti dok ne ispostave i posljednji račun. Sam rezultat za šest mjeseci ne može biti osnovni pokazatelj za promjenu rukovodioca u organizacionim jedinicama. Završni račun na kraju fiskalne godine će da pokaže ko su ti koji su neodgovorno djelovali i radili u svojim šumskim gazdinstvima, rekao je Risto Marić, v.d. Direktora JP “Šume Republike Srpske”. Bez obzira ko rukovodi – u javnom preduzeću i dalje su prisutni stari problemi. Otežana likvidnost, sporna potraživanja su i dalje nenaplativa, Šume još kasne sa isplatom naknada opštinama.

Risto Marić kao da je birao kad da sjedne na čelo “Šuma Republike Srpske” - poslije dugo vremena javno preduzeće poslovalo je sa 641 hiljadom maraka dobitka.

Prvo pojavljivanje u medijima novog socijaliste u fotelji direktora “Šuma” ipak nije prošlo samo u hvalisanju. Šest gazdinstava i dalje je u minusu – ukupno dva miliona i sto hiljada maraka. Ipak, nema smjena jer, po Mariću, gubitaši to baš i nisu u potpunosti dok ne ispostave i posljednji račun.

“Sam rezultat za šest mjeseci ne može biti osnovni pokazatelj za promjenu rukovodioca u organizacionim jedinicama.  Završni račun na kraju fiskalne godine će da pokaže ko su ti koji su neodgovorno djelovali i radili u svojim šumskim gazdinstvima”, rekao je  Risto Marić, v.d. Direktora JP “Šume Republike Srpske”.

Bez obzira ko rukovodi – u javnom preduzeću i dalje su prisutni stari problemi. Otežana likvidnost, sporna potraživanja su i dalje nenaplativa, Šume još kasne sa isplatom naknada opštinama. Nadzorni odbor sa novim direktorom o rješenjima je raspravljao tri puna sata – na kraju je usvojen novi akciono/dinamički plan za izlazak iz krize, ko zna koji po redu.

“Ovim dinamičkim planom su utvrđeni nosioci aktivnosti izvršenja pojedinih mjera, zatim vremenski rokovi i drugi podaci su precizirani u okviru ovog dinamičkog plana”, izjavio je Goran Zubić, pomoćnik ministra za šumarstvo u Vladi RS.

Risto Marić tvrdi da su gubitaši prepolovili minus u odnosu na kraj prošle godine. Njegov prethodnik  krajem juna je zbog minusa smijenio direktore šumskih gazdinstava “Zelengora” iz Kalinovika i “Birač” iz Vlasenice. Dragan Grabovac rekao je kako su oni prvi u redu.

Marić očigledno povlači ručnu tako da direktori nemaju čega da se boje naredna četiri mjeseca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik