Ekspertska saradnja Srbije i Koreje u oblasti veterine i zaštite bilja

Bez autora
Sep 03 2015

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković i ambasador Republike Koreje Li Dohon razgovarali su danas o mogućnostima i potrebi unapređenja saradnje dveju zemalja u oblasti poljoprivrede i zaštite životne sredine. Bogosavljević-Bošković je upoznala Dohona sa mogućnostima za proširenje saradnje kada je reč o obimu razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Srbije i Koreje, i u tom kontekstu je predložena saradnja na ekspertskom nivou u oblasti veterine i zaštite bilja. Ministar je podsetila na to da Srbija ima povoljnu izvoznu poziciju, naročito ka tržištima zemalja Evropske unije, zemljama CEFTA, kao i ka tržištima Ruske Federacije, Belorusije, Kazahstana i Turske, i naglasila da su korejske investicije u srpsku poljoprivredu dobrodošle, u zavisnosti od interesovanja korejskih investitora. Dohon je istakao da postoji velika zainteresovanost korejske strane za unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede, s obzirom na prirodne resurse koje Srbija poseduje, kao i na poboljšane zakonske odredbe kojima privlači strane investicije.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Snežana Bogosavljević-Bošković i ambasador Republike Koreje Li Dohon razgovarali su danas o mogućnostima i potrebi unapređenja saradnje dveju zemalja u oblasti poljoprivrede i zaštite životne sredine.

Bogosavljević-Bošković je upoznala Dohona sa mogućnostima za proširenje saradnje kada je reč o obimu razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Srbije i Koreje, i u tom kontekstu je predložena saradnja na ekspertskom nivou u oblasti veterine i zaštite bilja.

Ministar je podsetila na to da Srbija ima povoljnu izvoznu poziciju, naročito ka tržištima zemalja Evropske unije, zemljama CEFTA, kao i ka tržištima Ruske Federacije, Belorusije, Kazahstana i Turske, i naglasila da su korejske investicije u srpsku poljoprivredu dobrodošle, u zavisnosti od interesovanja korejskih investitora.

Dohon je istakao da postoji velika zainteresovanost korejske strane za unapređenje saradnje u oblasti poljoprivrede, s obzirom na prirodne resurse koje Srbija poseduje, kao i na poboljšane zakonske odredbe kojima privlači strane investicije.

On je ukazao na to da je potrebno identifikovati projekte u ovoj oblasti na čijoj bi realizaciji dve strane zajedno radile.

Na sastanku je istaknut značaj saradnje u oblasti zaštite životne sredine, gde za to postoji dosta prostora, pre svega u vezi sa programom o emisiji gasova sa efektom staklene bašte, kao i u oblasti zbrinjavanja komunalnog otpada.

Ambasador Koreje je iskazao zahvalnost Bogosavljević-Bošković na prijemu i istakao da je ovim sastankom napravljen temelj za buduću saradnju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik