Gume “gutaju” gorivo

Bez autora
Sep 03 2015

Na pneumatike odlazi čak 20 odsto goriva koje vozilo potroši, pokazali su rezultati istraživanja kompanije “Gudjir”. Najvažniji razlozi za ovu činjenicu su otpor kotrljanja samih pneumatika i pritisak vazduha u njima. Naime, pneumatik se tokom kotrljanja deformiše i rasipa energiju, a tako izgubljena energija poznata je kao otpor kotrljanja koji neposredno utiče na potrošnju goriva. Ako pneumatik ima manji otpor kotrljanja, gubi manje energije, i tako troši manje goriva, a time se smanjuju i emisije ugljen-dioksida. Jože Stružnik, generalni direktor prodaje kompanije Goodyear Dunlop Sava Tires, objašnjava da se pneumatici iz godine u godinu poboljšavaju i obuhvataju nove tehnologije koje omogućavaju manji otpor kotrljanja, a time i veću štedljivost. Tako novi pneumatik “Dunlop StreetResponse 2” za male automobile omogućava čak 10 odsto više pređenih kilometara u poređenju sa svojim prethodnikom.

Na pneumatike odlazi čak 20 odsto goriva koje vozilo potroši, pokazali su rezultati istraživanja kompanije “Gudjir”. Najvažniji razlozi za ovu činjenicu su otpor kotrljanja samih pneumatika i pritisak vazduha u njima.

Naime, pneumatik se tokom kotrljanja deformiše i rasipa energiju, a tako izgubljena energija poznata je kao otpor kotrljanja koji neposredno utiče na potrošnju goriva. Ako pneumatik ima manji otpor kotrljanja, gubi manje energije, i tako troši manje goriva, a time se smanjuju i emisije ugljen-dioksida.

Jože Stružnik, generalni direktor prodaje kompanije Goodyear Dunlop Sava Tires, objašnjava da se pneumatici iz godine u godinu poboljšavaju i obuhvataju nove tehnologije koje omogućavaju manji otpor kotrljanja, a time i veću štedljivost.

Tako novi pneumatik “Dunlop StreetResponse 2” za male automobile omogućava čak 10 odsto više pređenih kilometara u poređenju sa svojim prethodnikom.

- To nam je iznad očekivanja uspelo sa “Gudjirovom” tehnologijom AMT koja obezbeđuje da u pneumaticima sve vreme bude odgovarajući pritisak vazduha, a rezultat toga je osetna ušteda goriva.

Pri odabiru pneumatika treba uzeti u obzir način vožnje i teren po kome se vozi, broj pređenih kilometara i slično. Takođe, potrebno je obratiti pažnju na mnoge karakteristike pneumatika koje su za vozača i njegovu sigurnost veoma važne. “Gudjir” zato u razvojnom procesu testira pneumatik na više od 50 različitih karakteristika, između ostalih na vodljivost i kočenje na suvim i mokri putevima, bočnu stabilnost i stabilnost pri velikim brzinama. Osim toga, pri odlučivanju o kupovini pneumatika svakako treba proveriti i EU oznaku koja služi potrošačima i prevoznicima kao polazna tačka, a posle toga uzeti u obzir i druge karakteristike koje utiču na opšte performanse pneumatika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik